Το όφελος αυτό δεν αφορά τους πάντες, αλλά μόνο τους πάσχοντες από προδιαβήτη. Επιπλέον, είναι μέτριο: η σχετική ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος μειωνόταν κατά μόλις 15%. Αν όμως αναλογιστεί κανείς τα εκατοντάδες εκατομμύρια των πασχόντων από προδιαβήτη, η μείωση αυτή σημαίνει ότι μερικά εκατομμύρια θα γλιτώσουν τον πλήρη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές.
Ο προδιαβήτης είναι μία διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα βρίσκονται προς τα ανώτατα υψηλά όρια, χωρίς να είναι ακόμα παθολογικά. Ορίζεται ως επίπεδα γλυκόζη αίματος:
- 100 έως 125 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός
- 140 έως 199 mg/dl δύο ώρες μετά το φαγητό
Προδιαβήτη έχουν και τα άτομα με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μεταξύ 5,7% και 6,4%. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι δείκτης των επιπέδων σακχάρου κατά τους 2-3 τελευταίους μήνες.
Η νέα ανάλυση
Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Αναστάσιο Πίττα, καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, της Βοστώνης.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα τριών προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 4.000 εθελοντές με προδιαβήτη. Οι μισοί εξ αυτών λάμβαναν βιταμίνη D. Στις δύο από τις μελέτες λάμβαναν υψηλές αλλά διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D3. Στην τρίτη λάμβαναν ένα ανάλογο της βιταμίνης, την ουσία ελδεκαλσιτόλη (eldecalcitol).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης εκδήλωσε πλήρη διαβήτη τύπου 2:
- Το 23% των εθελοντών που λάμβαναν βιταμίνη D
- Το 25% των εθελοντών που λάμβαναν ανενεργή ουσία (εικονικό φάρμακο)
Ειδικότερα, η βιταμίνη D σε υψηλές δόσεις φάνηκε να μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο διαβήτη. Δεδομένου ότι παγκοσμίως 374 εκατομμύρια άνθρωποι είναι προδιαβητικοί, η μείωση αυτή σημαίνει ότι η βιταμίνη D μπορεί τουλάχιστον να καθυστερήσει τον διαβήτη στα 15 εκατομμύρια από αυτούς.
Δεν είναι υποκατάστατο της υγιεινής ζωής
«Από τα ευρήματά μας καθίσταται σαφές ότι η βιταμίνη D μπορεί να ασκήσει μέτρια επίδραση στις πιθανότητες αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο δρ Πίττας. «Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους διατρέχουν μέτριο κίνδυνο. Είναι επίσης ασαφές ποια είναι η ιδεώδης δόση της βιταμίνης για τους πάσχοντες από προδιαβήτη».
Επιπλέον, η λήψη της βιταμίνης δεν αποτελεί υποκατάστατο της υγιεινής ζωής, διευκρίνισε. «Δεν θέλουμε να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι με ένα χάπι παύουν να χρειάζονται την υγιεινή διατροφή και την συστηματική άσκηση», τόνισε.
Τουναντίον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην προστασία από τον πλήρη διαβήτη τύπου 2. Η βιταμίνη D, όμως, μπορεί να είναι ένα εύκολο, πρόσθετο μέσον προστασίας. Αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη δόση της που εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 6ης Φεβρουαρίου 2023 της ιατρικής επιθεώρησης Annals of Internal Medicine.