«Παρών» ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία Κασιδιάρη, ενώ κατά είναι το ΚΚΕ και το ...ΜέΡΑ25.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε παρέμβαση του στη Βουλή, τόνισε: «Δεν εισακουστήκαμε. Ο υπουργός δεν έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις μας, έτσι λοιπόν ουσιαστικά ανοίγουμε μια κερκόπορτα που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει.
Η κυβέρνηση επιλέγει να μην δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας. Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος, η εμμονή της κυβέρνησης, δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη, οπότε θα δηλώσουμε ”παρών”».
Μάκης Βορίδης: «Δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση»
Σε προσθήκες και νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» μετά τις απόψεις των κομμάτων, αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, με τη διαγραφή στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 διαγράφονται οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «περιορίζουμε το εύρος των αδικημάτων, μόνο στα αδικήματα που έχουν πολιτειακό χαρακτήρα και όχι σε άλλα αδικήματα που μπορεί να έχουν επιφέρει ισόβια κάθειρξη».
Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ' αναδιατυπώνεται ως εξής: «Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».
Με την αλλαγή αυτή, είπε ο υπουργός, διατηρείται το πεδίο κρίσης στο Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά αποτυπώνουμε στο κείμενο την παρατήρηση που έχει κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Περιορίζεται το εύρος, όπως έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τα αδικήματα, ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν ακουστεί.
Επίσης, το πέμπτο εδάφιο της πρόπτωσης γ' της τροπολογίας αντικαθίσταται ως εξής: «Προς υποβοήθηση της κρίσης του (εννοεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.
Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει και να υποβάλλει υπόμνημα με τις απόψεις του», κάνοντας, όπως είπε ο υπουργός, μια πρόβλεψη δικαιώματος ακροάσεως.
Ο κ. Βορίδης, επίσης, ανέφερε μια επιφύλαξη σχετικά με την παρατήρηση που έχει κάνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το έχουν θίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και είναι οι χρόνοι κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, που εάν είναι θα την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο ώστε «να δούμε εάν μπορούμε να επιμηκύνουμε όλες τις προθεσμίες».
Ο υπουργός, είπε ότι με τις αλλαγές αυτές «θεωρώ ότι έχουμε απαντήσει στα πάντα και έχουμε ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις των κομμάτων.
Αλέξης Τσίπρας: Καημός του Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών
Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στον φασισμό».
Δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή». Αυτά, υποστήριξε, τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δεν σας ενοχλούσε».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης»
Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής της τροπολογίας για να μην μπορεί να κατέβουν στις εκλογές καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, επιβεβαίωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με γραπτή του δήλωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.
«Το 2013, όταν το Κίνημα μας οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις ”ξέπλεναν” το εν λόγω μόρφωμα.
Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια ”σοβαρή Χρυσή Αυγή”, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ”δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια τής αρεσκείας τους μαζί με τους Χρυσαυγίτες» τονίζει και υπενθυμίζει την προσωπική του επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, «που ήταν η αφορμή να κλείσουν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση που είχε επιδείξει η τότε κυβέρνηση».
«Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ' όλα το πολιτικό κόστος.
Πιστοί στη λογική ”ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φτάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές», υποστηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης,
Γ. Γκιόκας: Το πραγματικό τείχος στον φασισμό είναι ο λαός και η νεολαία με την πάλη του
Η κυβέρνηση «με τέτοιους είδους τροπολογίες δεν πρόκειται να αποσπάσει δηλώσεις νομιμοφροσύνης του ΚΚΕ στη σημερινή σάπια δημοκρατία, που είναι το προσωπείο της στυγνής δικτατορίας του κεφαλαίου» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές»
Ανέφερε ότι «η νομοθετική αυτή ρύθμιση, έρχεται δήθεν για να αντιμετωπίσει τις παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, όμως, ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους» ενώ επισήμανε πως αν είχε ολοκληρωθεί η δίκη της ΧΑ και υπήρχαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δεν θα χρειαζόταν καν αυτή η τροπολογία.