Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε ότι ο αριθμός αυτός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς χιλιάδες ακόμα άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο νεότερος απολογισμός αποτελεί σημαντική ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη καταμέτρηση των 7.199 νεκρών από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. «Τα στοιχεία μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο απολογισμός στους αμάχους είναι αβάσταχτος», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία, δήλωσε πως πιστεύει ότι μένουν ακόμα να καταμετρηθούν οι θάνατοι χιλιάδων αμάχων, πολλοί εκ των οποίων στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, που τώρα τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο απολογισμός του ΟΗΕ περιλαμβάνει τον θάνατο 2.000 αμάχων στη Μαριούπολη, όπου ζούσαν περίπου 450.000 άνθρωποι πριν η Ρωσία την πολιορκήσει για τρεις μήνες και την ισοπεδώσει.
«Έχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι οι αριθμοί είναι κατά χιλιάδες υψηλότεροι από αυτούς που έχουμε καταγράψει και ένα τεράστιος αριθμός εξ αυτών είναι από τη Μαριούπολη», δήλωσε η Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως τη χαρακτηρίζει.
Φόβοι για νέο μπαράζ βομβαρδισμών στην Ουκρανία
Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν σήμερα από τα σχολεία να κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματα από αύριο μέχρι και τις 24 του μηνός, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν πυραυλικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας στο διάστημα αυτό, ενόψει της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή.
Η Ρωσία εξαπολύει συχνά επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Οκτώβριο και το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε μπαράζ επιθέσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, την Παρασκευή.
Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έκανε αυτή τη σύσταση στα σχολεία ώστε να προστατευθεί η ζωή και η υγεία «όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», προσθέτοντας ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο.
Εκατοντάδες σχολεία έχουν καταστραφεί λόγω του πολέμου. Πολλά άλλα αναγκάζονται να λειτουργούν εκ περιτροπής με δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλία, λόγω των τακτικών διακοπών ρεύματος στη χώρα, μετά τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Τα σχολεία επιτράπηκε να κάνουν δια ζώσης μαθήματα τη φετινή σχολική χρονιά μόνο εάν διέθεταν ένα λειτουργικό αντιαεροπορικό καταφύγιο.