Τα συστήματα Windows 7 και 8.1 θα πάψουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας με συνέπεια εκατομμύρια υπολογιστές να βρεθούν εκτεθειμένοι σε διαδικτυακούς κινδύνους, ενώ και η υποστήριξη για τα Windows 10 θα ...σταματήσει σύντομα.
«Μετά τις 10 Ιανουαρίου 2023, η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για τα Windows 8.1», αναφέρει ο ιστότοπος της Microsoft. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να εξακολουθούν να μπορούν να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους σε μια νεότερη έκδοση των Windows, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές δεν πληρούν τις απαιτήσεις για ένα τέτοιο βήμα.
Ακόμη και για υπολογιστές που εξακολουθούν να «τρέχουν» με τα παλιά Windows 7, δεν υπάρχει πλέον καμία υποστήριξη από χθες. Εταιρείες και λοιποί ενδιαφερόμενοι είχαν εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος και να επεκτείνουν τις ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 7, αλλά αυτή πλέον έχει τελειώσει.
Τα Windows 7 εξακολουθούν να λειτουργούν σε έναν στους δέκα υπολογιστές
Σύμφωνα με στοιχεία της πύλης στατιστικών στοιχείων Statcounter , τα παλιά Windows 7 εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε περίπου έναν στους δέκα υπολογιστές με Windows παγκοσμίως τον Δεκέμβριο.
Η απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει επικίνδυνη
«Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους χρήστες υπολογιστών», προειδοποιεί ο ειδικός IT Christian Lueg από την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET σε συνέντευξή του στο ZDFheute. Ο ίδιος προειδοποιεί πως τα ξεπερασμένα λειτουργικά συστήματα χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας είναι «ωρολογιακές βόμβες». Πολλοί χρήστες υποτίμησαν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ειδικό, ενώ ακόμη και η απλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη.
«Αρκεί να επισκεφτείτε τον λάθος ιστότοπο ή να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο σε ένα ανεπιθύμητο email και μπορεί να φυτευτεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Το χειρότερο σενάριο με ένα ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα είναι ο υπολογιστής σας να μένει ανοιχτός σαν πόρτα αχυρώνα» είπε ο Christian Lueg.
Οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και κάθε είσοδος σε έναν ιστότοπο με κωδικό πρόσβασης θα μετατρεπόταν σε κίνηση με ανυπολόγιστο κίνδυνο.
Το 2021 υπήρχαν σχεδόν 1.300 ευπάθειες στη Microsoft
Σύμφωνα με τον ειδικό το πρόβλημα είναι τα νέα κενά ασφαλείας που εντοπίζονται συνεχώς σε λειτουργικά συστήματα και λογισμικό.
«Μόνο για το έτος 2021, η έκθεση ασφαλείας της Microsoft δείχνει σχεδόν 1.300 ευπάθειες στα προϊόντα. Με τα απαρχαιωμένα συστήματα, αυτά τα κενά ασφαλείας δεν καλύπτονται πλέον. Στους εγκληματίες αρέσει να επωφελούνται από αυτό. Η πληροφορία για τέτοιες ευπάθειες κυκλοφορεί αμέσως στα φόρουμ των χάκερς», εξηγεί ο Lueg.
Δεν επηρεάζονται μόνο υπολογιστές ιδιωτών χρηστών. Οι χάκερς εκμεταλλεύονται ολοένα και πιο συχνά τέτοια κενά ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Lueg «νοσοκομεία έχουν επίσης παραλύσει με αυτόν τον τρόπο, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει απειλή για τη ζωή».
Σύντομα λήγει και η υποστήριξη των Windows 10
Όσο ενοχλητικό- και μερικές φορές ακριβό- κι αν είναι οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής συμβουλεύουν να χρησιμοποιούνται μόνο τα τρέχοντα λειτουργικά συστήματα που ενημερώνονται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό. Υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης όταν κάποια αναβάθμιση γίνεται διαθέσιμη.
Μερικές φορές το τέλος της υποστήριξης για συστήματα έρχεται νωρίτερα από όσο νομίζετε. Η Microsoft ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι δεν θα υπάρχουν άλλες ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10 ήδη από το φθινόπωρο του 2025. Τα συστήματα που πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις υλικού μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 11 δωρεάν.