Μέχρι πρότινος, όπως ανέφερε φαρμακοποιός υπήρχε απαλλαγή από τον ΦΠΑ, κι από 1η Ιανουαρίου η κυβέρνηση επέβαλε τον χαμηλότερο ΦΠΑ 6% στα διαγνωστικά τεστ και κατ΄επέκτασιν στα rapid test.
O φαρμακοποιός Κων. Κακονίκος συμπλήρωσε πάντως πως κατά την εκτίμησή του δεν θα υπάρχει αύξηση ουσιαστικά και απέδωσε τους λόγους στον ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακείων. Διευκρίνισε πως στα φαρμακεία δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής κανένας αναθεωρημένος αυξημένος τιμοκατάλογος από τους προμηθευτές που πουλάνε τα διαγνωστικά.
Υπενθυμίζεται πως η σχετική εγκύκλιος στις αρχές του έτους ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σε περίπτωση που κατά την παράδοση διαγνωστικών rapid test στους καταναλωτές από φαρμακεία, τα οποία αναλαμβάνουν, χάριν διευκόλυνσης των καταναλωτών, και την διεξαγωγή τους, το τυχόν επιπλέον τίμημα που αυτά λαμβάνουν προσαυξάνει την φορολογητέα αξία της κύριας πράξης, ήτοι της παράδοσης του διαγνωστικού τεστ rapid, υπαγόμενο ως εκ τούτου στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, 6%. Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19, από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του π.δ. 84/2001 ή άλλους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται (rapid test ή PCR) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1, περ. ε’ του Κώδικα ΦΠΑ χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι σχετικές εισροές».