«Μια ασυνήθιστη πολυκοσμία είχε παρατηρηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου μπροστά από το δωμάτιο 3G-3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ»... αναφέρει σε νέο εκτενές δημοσίευμά της για το Qatargate, η εφημερίδα Le Soir.
Το πλήθος είχε μαζευτεί για να ακούσει όσα θα δήλωνε ένας άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων για το σκάνδαλο: ο υπουργός υγείας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri.
Ο ίδιος, είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας μια καλοστημένη «παράσταση» σε… σκηνοθεσία Παντσέρι – σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir – την ώρα που κανείς δεν φανταζόταν πως λίγο αργότερα, θα ερχόταν ένα σκάνδαλο που θα έφερνε πανωλεθρία στον θεσμό της ΕΕ.
Μάλιστα, στην αίθουσα της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν παρόντες μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης «QatarGate»: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Μαρκ Ταραμπέλα (Σοσιαλδημοκρατικοί), ο Αντρέα Κοζολίνο (Σοσιαλδημοκρατικοί) και η Μαρί Αρένα (Σοσιαλδημοκρατικοί). Ο Παντσέρι συμμετέχει επίσης τη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Soir.
Το μοιραίο ραντεβού στο πολυτελές ξενοδοχείο
Ας πάμε όμως μερικές εβδομάδες πίσω. Από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Παντσέρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.
Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του Boudjellal B..
Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στην το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.
Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα.
Στην κρεβατοκάμαρα δεν υπήρχαν κάμερες καθώς απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν.
Πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο ΕΚ στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία στη Βουλή. «Με τον όρο «προετοιμασία», εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει».
Ο Τζόρτζι βρισκόταν εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», όπως είπε στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής δεν μιλάει αγγλικά.
Η συνάντηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Έπειτα, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα με – σύμφωνα με τους ανακριτές – μια πιο φουσκωμένη τσάντα από ό,τι κατά την άφιξή τους.
Μια ομιλία που γράφτηκε από τον Παντσέρι
Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο «διάσημο» δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας. Η Μαρί Αρένα ήταν εκείνη που άνοιξε τη συνεδρία.
Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, ως εκ τούτου, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.
Ο Ali ben Samikh Al-Marri ξεδιπλώνει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό…
Αλλά ούτε αυτός ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση – όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας – κρύβεται ο Παντσέρι και η… πένα του!
Καθοδηγούμενες ερωτήσεις
Στη συνέχεια, ο Al-Marri προχώρησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Και πάλι, όλα ήταν ελεγχόμενα από τον Παντσέρι. Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, ο πρώην αιρετός Ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, «σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν γνωστό δρόμο.
Λίγα βήματα πιο πέρα, ο Τζόρτζι ανταλλάσσει μηνύματα με τον Πάντσερι. Συζητούσαν ότι ίσως ο Κοζολίνο να μην ακολουθούσε τις συστάσεις του «συγγραφέα» Παντσέρι. Ο Laurent Kennes, δικηγόρος του Παντσέρι, υπενθυμίζει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πελάτης του κρατείται», «θα μιλήσει μόνο για τα στοιχεία ενός κατασταλτικού φακέλου με τις δικαστικές αρχές και όχι για παράλληλες έρευνες. Είναι επίσης σκανδαλώδες ότι στοιχεία της έρευνας έχουν διαρρεύσει στον Τύπο», είπε ο Kennes.
Οι δύο άνδρες ξανά μιλούν τηλεφωνικά και παρακολουθούνται από τους ανακριτές. Ο Τζόρτζι ρωτά τον Παντσέρι αν ο Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει ωστόσο να παρέμβει.
Έτσι, ο «μαέστρος» αυτής της συνεδρίασης προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία».
«Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω», αρχίζει, πολύ ειλικρινά, ο Ταραμπέλα. «Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη. Στη συνέχεια, ο Βέλγος ευρωβουλευτής επεκτείνεται, ήρεμα, όπως ήταν αναμενόμενο, στην υποκρισία των συναδέλφων του.
Ο δικηγόρος του, Maxim Toller, επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Ακόμα όμως δεν έχει περάσει από ανάκριση.
Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις της Le Soir, η Μαρί Αρένα υποστήριξε ότι «αυτή η ακρόαση ήταν μια διαφανής και άβολη άσκηση για τις αρχές του Κατάρ, παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σκληρών κοινοβουλευτικών συναδέλφων.
«Και έτσι», καταλήγει, «προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση, η οποία είχε την αξία να δώσει σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν»
Ικανοποιημένος ήταν το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου και ο Παντσέρι. Η μόνη του ανησυχία, σύμφωνα με τη Le Soir, ήταν ότι ο Ταραμπέλα είχε συζητήσει με τη Minky Worden, Διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.