Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος προλείανε το έδαφος για τη σημερινή εξέλιξη, δηλώνοντας δημοσίως ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει στήριξη από την Άγκυρα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λόγω των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη από κουρδικές και όχι μόνο οργανώσεις - όπου μεταξύ άλλων παραδόθηκε στις φλόγες το τουρκικό εθνικό σύμβολο.
Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο», το οποίο έχει ασκήσει στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, θέτοντας ως όρο υποχώρησης την καταστολή των Κούρδων στις δύο αυτές χώρες και την παράδοσή τους στην Τουρκία.
Να προχωρήσει μόνη τις διαδικασίες εξετάζει η Φινλανδία
Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαχωρίσει την υποψηφιότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ από εκείνη της Σουηδίας, μετά τις νέες ενστάσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν πράγματι διαφοροποιηθεί η Φινλανδία, θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης της φινλανδικής πολιτικής από το κοινό αίτημα με τη Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τον περασμένο Μ¨αιο.
Οι δύο χώρες της Σκανδιναβίας είχαν έως τώρα επιμείνει τα αιτήματά τους για ένταξη να εξεταστούν μαζί, κάτι που ίσως αλλάξει μετά τις επανειλημμένες ενστάσεις από την Τουρκία, φαινομενικά λόγω αυτού που εκλαμβάνει η Άγκυρα ως ανεπαρκή καταστολή των Κούρδων στη Σουηδία.
«Ένας κοινός δρόμος προς το ΝΑΤΟ είναι ακόμη εφικτός» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας όμως πως «κάπου στο πίσω του μυαλού μας επεξεργαζόμαστε εναλλακτικές στην περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει μόνιμες ενστάσεις».