Οι υποκλοπές επανήλθαν δυναμικά στην επικαιρότητα μετά την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που έκρινε αναρμόδια την ΑΔΑΕ να ανταποκριθεί σε αιτήματα ενδιαφερομένων να μάθουν αν είχαν πέσει ...θύματα παρακολούθησης.
Πλήγμα στο κράτος δικαίου
Η γνωμοδότηση προκάλεσε πολιτικό σάλο και τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να καλεί τον εισαγγελέα να τον συλλάβει. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην αιχμηρή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη γνωμοδότηση Ντογιάκου υπογραμμίζοντας ότι «κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει στην ΑΔΑΕ οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας» και έκανε λόγο για πρωτοφανείς απειλές στα μέλη της ΑΔΑΕ από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κοινό σημείο των αντιδράσεων στην εισαγγελική γνωμοδότηση είναι πως αυτή ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και κατ’ επέκταση παρεμποδίζει την έρευνα με στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πάει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ κάνοντας λόγο για πλήγμα στο «κράτος δικαίου».
Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα παρόχου κινητής τηλεφωνίας με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Ενώ έκτοτε είχαν απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ ζητώντας να μάθουν αν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης η Ελένη Τουλουπάκη και ο Κώστας Βαξεβάνης.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα ζητούσε να εμπλουτίσει το αίτημά του με τα απαραίτητα στοιχεία (αριθμούς τηλεφώνων κλπ) για να παροχωρήσει η ΑΔΑΕ στην έρευνα για το ποιοι πολιτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ ή το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η απειλή των ποινικών κυρώσεων
Στην γνωμοδότησή του ο κ. Ντογιάκος επικαλείται στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου και γνωμοδοτεί ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς όπως υπογραμμίζει, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε Τριμελές Όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Ο κ. Ντογιάκος στη γνωμοδότησή του περιγράφει και το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να εξαιρείται από αυτές η ΑΔΑΕ.
«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση.
Φωτιές
Αυτό μάλιστα το σημείο άναψε κυριολεκτικά φωτιές καθώς δεν συμβαίνει συχνά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας καλώντας τον εισαγγελέα να πάει στο γραφείο του να τον συλλάβει!
Σας περιμένω να με συλλάβετε
«Κύριε εισαγγελέα, αν απειλείτε τα στελέχη της ΑΔΑΕ με κάθειρξη επειδή αναζητούν την αλήθεια, τότε απειλείτε και εμένα που αιτήθηκα να το κάνουν. Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας. Πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε μια μακροσκελή δήλωσή του που περιγράφει την επίσκεψή του και τα όσα συζήτησαν με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 5 Δεκεμβρίου.
«Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια. Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες» αναφέρει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κ. Τσίπρας συνδέοντας ουσιαστικά την εισαγγελική παρέμβαση με την κυβέρνηση και τη συγκάλυψη των υποκλοπών.
Σκοπιμότητα και συσκότιση
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόσθετει:
«Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.
»Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.
Η ΕΔΕ στο ΥΠΕΞ
»Υ. Γ. Όπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι «εκπαίδευσης» ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ. γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;».
Σκοτεινό
«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του.
»Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις» αναφέρει από την δική του πλευρά το ΚΚΕ.
Θεσμική παρακμή
«Η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.
Θεατρινισμοί
Η παρέμβαση Τσίπρα πάντως προκάλεσε την αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου. «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:
«ΥΓ: Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην Πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».
Κουρέλι
Στον Γιάννη Οικονόμου απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ. «Παραπέμπουμε τον κ. Οικονόμου στη δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου και πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ.
»Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος.
»Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη».
Όλα στο φως;
Τις αναφορές Οικονόμου στον Γιάννη Βαρουφάκη σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν ο κ. Οικονόμου πριν να μιλήσει για «θεατρινισμούς» και άλλα τινά, να μας πει αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί, εφαρμόζει το δόγμα «όλα στο φως» που μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι αφού είχε πιαστεί πρώτα να κάνει υποκλοπές, μέσω του κ. Ντογιάκου;».
Στα αρμόδια όργανα της ΕΕ
Το θέμα πάντως της γνωμοδότησης Ντογιάκου δεν φαίνεται να μένει εντός των συνόρων καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να προσφύγει στα όργανα της ΕΕ. Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης αναφέρει:
«Η σημερινή παρέμβαση Ντογιάκου δεν στρέφεται μόνο κατά της ΑΔΑΕ. Επιφέρει πλήγμα στο Κράτος Δικαίου το οποίο ο ανώτατος δικαστικός είναι ταγμένος να υπηρετεί και να προστατεύει.
»Μια παρέμβαση που έρχεται την ώρα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις καθεστωτικές πρακτικές της έχει φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των θεσμών της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου, κι ενώ αναμένονται τόσο το πόρισμα της PEGA, όσο και η επίσκεψη αντιπροσωπείας της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας.
»Κανένας εκφοβισμός και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την έρευνα ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας. Φυσικά, θα ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην ΕΕ».