Η επικαιροποίηση του νόμου κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
- την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής τους και
- τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, δεδομένων των νέων προϊόντων που κυκλοφορούν από την ψήφιση του υπάρχοντος αντικαπνιστικού νόμου
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία της διαδικασίας, με στόχο να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2023.
«Όταν είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζεις πού απαγορεύεται και πού επιτρέπεται, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις τους κανόνες», επισημαίνει στην «Κ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημειώνοντας πως τα κενά αφορούν κυρίως το χαρακτηρισμό των χώρων, κοινώς ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι και ποιοι κλειστοί, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των ελεγκτικών αρχών.
Παράλληλα, όπως σημειώνει η ίδια, σχεδιάζονται και δράσεις πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας από τις πολύ μικρές ηλικίες, με στόχο τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα το 2025 να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει και δεν θα εκτίθεται στον καπνό. Ο δεύτερος άξονας αφορά την παροχή βοήθειας στους καπνιστές ώστε να διακόψουν το κάπνισμα (δευτερογενής πρόληψη). Ως προς την τριτογενή πρόληψη, εξετάζεται πρόγραμμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν τη νόσο.