Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν υπάρχει πρόθεση να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας... και Λονδίνου.
Μιλώντας στο BBC Radio, η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα, δεν είναι στις προθέσεις της Βρετανίας, καθώς θα «“άνοιγε τον ασκό του Αιόλου” και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ενώ επεσήμανε πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.
Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.
Το BBC επισήμανε ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».
Η υπουργός επισήμανε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, προσθέτοντας ότι «η άποψή του για αυτό έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».
«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα.