Τρεις εξ αυτών έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon τον Οκτώβριο, και οι άλλοι δύο τον επόμενο μήνα, σημείωσε ο δικηγός Lee Jong-chan, ο οποίος ενημέρωσε πως απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για άσυλο με το καθεστώς του πρόσφυγα.
Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν στον χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου εδώ και μήνες. «Τους παρέχεται ένα γεύμα την ημέρα, το μεσημεριανό» δήλωσε ο Lee στο CNN. «Αλλά για το υπόλοιπο της ημέρας ζουν με ψωμί και ποτά».
Κάνουν μπάνιο στις δομές του αεροδρομίου και πλένουν τα ρούχα τους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στους χώρους μετά τις μπάρες ελέγχων.
«Έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και δεν λαμβάνουν στήριξη όσον αφορά στην ψυχική τους υγεία, που είναι σημαντική, δεδομένης της κατάστασής τους» είπε ο δικηγόρος.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν λόγοι να εξεταστούν» οι αιτήσεις τους για άσυλο καθώς η άρνηση στράτευσης δεν αποτελεί λόγο αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Η άρνησή τους να ενταχθούν στον στρατό, «πρέπει να αναγνωριστεί ως πολιτικός λόγος» δεδομένων των συνθηκών, επεσήμανε, ωστόσο, ο δικηγόρος.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της. «Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το καθεστώς του πρόσφυγα όταν διαφεύγουν από πολιτικές και θρησκευτικές διώξεις από τις χώρες καταγωγής τους έχουν δικαιώματα προστασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται σε δήλωση μιας νοτιοκορεατικής ομάδας. Ήταν πολύ πιθανό ότι οι άνδρες «θα κρατούνταν ή θα επιστρατεύονταν με τη βία» εάν επέστρεφαν στην πατρίδα τους, πρόσθεσε η ομάδα.
Η «μερική επιστράτευση», όπως την όρισε η Μόσχα, προκάλεσε διαδηλώσεις στη χώρα και οδήγησε σε κύμα μαζικής φυγής σε αεροδρόμια και χερσαία σύνορα. Τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι κατέφυγαν σε Γεωργία, Καζακστάν, αλλά και κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις.
«Δεν στηρίζω αυτό που συμβαίνει και έτσι αποφάσισα να φύγω αμέσως» σημείωσε ένας άνδρας, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία. «Νιώθω άσχημα γιατί πολλοί φίλοι μου, πολλά άτομα δεν στηρίζουν τον πόλεμο και νιώθουν ότι απειλούνται απ΄αυτά που συμβαίνουν, και δεν υπάρχει δημοκρατικός τρόπος να το σταματήσεις, ούτε να διαμαρτυρηθείς δημοκρατικά» συμπλήρωσε.
Οι στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν και να επιστρέψουν στη γραμμή του μετώπου φέρονται να κρατούνται σε υπόγεια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για λιποταξία, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.
Η Μόσχα έχει φτάσει στο σημείο να στείλει στην Ουκρανία ακόμα και ποινικούς, αλλά έχουν εξαιρεθεί όσοι έχον τελέσει σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων ή έχουν καταδικαστεί για προδοσία, κατασκοπεία και τρομοκρατία.