Latest News

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ετάφη στο Τατόι ο τέως βασιλιάς – Γεύμα στη Μεγάλη Βρεταννία μετά την κηδεία

 
Στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» συγκεντρώνονται μετά την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, οι προσκεκλημένοι στο γεύμα που παραθέτει η οικογένεια του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συνολικά οι προσκεκλημένοι είναι 250, εστεμμένοι και μέλη των βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει, κι έτσι εκτιμάται ότι το δείπνο θα παρατεθεί περί τις 18:00.

Το γεύμα θα περιλαμβάνει θαλασσινά, όπως καραβίδες, γαρίδες, σφυρίδα, καλαμάρια.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο αλλά και μέσα σε αυτό είναι δρακόντεια. Πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το ξενοδοχείο για να δει τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 16:00, ενταφιάστηκε στο Τατόι, στα πρώην βασιλικά ανάκτορα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος.

Tελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Τατόι με αυτοκινητοπομπή, από τη Μητρόπολη Αθηνών και κάτω από δρακόντεια μέτρα.

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβάλησαν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.

Μόλις τοποθέτησαν το φέρετρο μέσα στην εκκλησία, η οικογένεια του τέως βασιλιά κάλυψε το φέρετρο με τον θυρεό της και άφησαν ξανά επάνω τα παράσημά του και το στεφάνι-αφιέρωμα της συζύγου του, Άννας Μαρίας.

Όση ώρα πραγματοποιείτο το τρισάγιο, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση και γονάτισε μπροστά από το φέρετρό του.

Την ώρα της εξόδου του φερέτρου από το ναό του κοιμητηρίου της Ανάστασης, ο κόσμος φώναξε «Αθάνατος» και έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου.

Οι παριστάμενοι στην τελετή στο Τατόι αποχώρησαν με προορισμό το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου παραθέτει γεύμα στη μνήμη του.

Όσα έγιναν στη Μητρόπολη

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Από το «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» των νοσταλγών, στις… ιαχές «Παύλο, Παύλο»

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο. Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ η σύζυγός του Άννα Μαρία και ο γιος του Παύλος ευχαρίστησαν το πλήθος με μια κίνηση του χεριού τους.

Τα εγγόνια του κρατούσαν τα παράσημά του, ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του.

«Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά» ήταν το σύνθημα των νοσταλγών του έκπτωτου μετά την έξοδο της σορού του από τη Μητρόπολη πριν πάρει το δρόμο για το Τατόι, ενώ κυριάρχησαν και οι ιαχές «Παύλος, Παύλος» προς τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά. Μερίδα του πλήθους άρχισε να φωνάζει συνθηματικά και το όνομα της Άννας Μαρίας.

Παρόμοια συνθήματα ακούστηκαν και στην ταφή του τέως βασιλιά στο Τατόι. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «αθάνατος» για τον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας. Επίσης, φώναξαν πολλές φορές το όνομα του γιου του εκλιπόντος βασιλιά, του Παύλου.

Ποιοι «γαλαζοαίματοι» και… γαλάζιοι παραβρέθηκαν

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι οποιοί αποδοκιμάστηκαν κατά την άφιξή τους.

Στην κηδεία, επίσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η  Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο επιχειρηματίας Νικόλας Τσάκος με τη σύζυγό του σχεδιάστρια Σήλια Κριθαριώτη, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος,  ο εφοπλιστής Μιχάλης Χανδρής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και η Ευγενία Μανωλίδου, εκπροσωπώντας τον σύζυγό της Άδωνι Γεωργιάδη, που απουσίαζε στον εξωτερικό.

Ποιοι πήγαν στο λαϊκό προσκύνημα

Νωρίτερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαιρέτισε τη σορό αλλά δεν προσκύνησε.

Μαζί του ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Λίγο μετά τις 09:00 έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε βαφτίσει την ευρωβουλευτή και είχαν ιδιαίτερη σχέση.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην βούλευτης Νίκος Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Το «παρών» στο παρεκκλήσι έδωσε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλατζής.

Πρώτοι στην εκκλησία έφθασαν οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, συνόδευσαν το φέρετρο του πατέρα τους από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης στον ναό και στη συνέχεια υποδέχτηκαν την οικογένειά τους και τους καλεσμένους τους περίπου 200 άτομα ανάμεσά τους μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Πρώτοι από τους καλεσμένους έφθασαν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά, Σοφία με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδερφή του εκλιπόντος, Ειρήνη και οι πριγκίπισσας Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Επτά βασιλείς στην κηδεία

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν το παρών μέλη βασιλικών οίκων της Ευρώπης, από βασιλείς και βασίλισσες, μέχρι πρίγκιπες και διάδοχοι. Παρέστησαν επτά βασιλιάδες-αρχηγοί κρατών (έξι βασιλιάδες για την ακρίβεια και ένας πρίγκιπας, καθώς ο Αλβέρτος, επικεφαλής του Μονακό, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα και όχι του βασιλιά).

Μεταξύ αυτών, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ενώ την Δανία εκπροσώπησε η βασίλισσα Μαργκρέτε (αδερφή της χήρας του εκλιπόντος, Άννας Μαρίας), ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, ο άλλος της γιος, πρίγκιπας Χοακίμ, αλλά και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, (αδερφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας Μαρίας).

Η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο βασιλιάς της Αγγλίας μπορεί να παραβρεθεί μόνο στις κηδείες εν ενεργεία βασιλιάδων. Την πριγκίπισσα Άννα συνόδευε ο σύζυγός της Τίμοθι Λόρενς ενώ τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο βάφτισε ο τέως βασιλιάς, εκπροσώπησε η λαίδη Γκαμπριέλα Κίνγκστον (κόρη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας του Κεντ Μάικλ).

Από την Σουηδία, παρών ήταν ο βασιλιάς Γουστάβος και η σύζυγός του βασίλισσα Σίλβια, ενώ από την Ολλανδία, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα, καθώς και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Το Βέλγιο εκπροσώπησε ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του Ματθίλδη, ενώ από την Νορβηγία ο πρίγκιπας Χαακόν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν. Το Μονακό εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ενώ το Λουξεμβούργο, ο Μέγας Δούκας Χένρι, με την αδερφή του, πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Λουξεμβούργου.

Το παρών έδωσαν επίσης, ο Αλέξανδρος και η Αικατερίνη της Σερβίας καθώς και η Μαρία Βλαδιμίροβνα, κόρη του μέγα δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας και τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας που ζει στην Ισπανία), ενώ την Ρουμανία εκπροσώπησε ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.