Χαμός έγινε στη Βουλή όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στην επιστολή που του έδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος, δεν υπήρχαν ονόματα παρακολουθούμενων, σε αντίθεση με όσα έδωσε στο φως ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν στη δική του επιστολή, αυτή που πήρε όταν πήγε στα ΑΔΑΕ, υπήρχαν ονόματα, για να προκληθεί σάλος μέσα στη Βουλή και φωνές από όλες τις πλευρές.
Είπε συγκεκριμένα:
«Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητος. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φείγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».
Για λίγο πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε ότι ο κ. Ράμμος απάντησε σε συγκεκριμένο ερώτημα για πρόσωπα που παρακολουθούνταν λέγοντας επίσης: «Μην παίζετε τις κουμπάρες κ. Μητσοτάκη. Είστε κατηγορούμενος, δεν είστε κατήγορος».
Ο πρωθυπουργός μετά από έντονο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα είπε ότι τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και δεν υπάρχουν ονόματα.
«Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα;», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.
Η στιγμή αυτή όπως ήταν αναμενόμενο άναψε φωτιές στην αίθουσα της Ολομέλειας κι έκλεψε την παράσταση.
Νωρίτερα είχε πει για το θέμα:
«Θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει μια κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα. Που έγιναν μετά από διαρροές στα δικά σας μέσα αξιοποιώντας κάποιες σπασμωδικές, λανθασμένες κατά την άποψή μας της ανεξάρτητης αρχής.
Η ενημέρωση των πολιτών για το απόρρητο θα ακολουθείται μια ξεκάθαρη διαδικασία
Ο νέος νόμος της ΕΥΠ προβλέπει πια ότι στην ηγεσία της μπορούν να τοποθετούνται μόνο αξιωματικοί και διπλωμάτες».
Υποκλοπές
Για τις υποκλοπές είπε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων:
Ο πρωθυπουργός μετά από έντονο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα είπε ότι τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και δεν υπάρχουν ονόματα.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έξι παρατηρήσεις:
Ο φάκελος που παραλάβατε αναφέρει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Ποιος κρίνει τη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η δικαστική λειτουργία και το πλαίσιο της ορίζεται από το σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες 2 εξουσίες ούτε σε ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στην δικαστική αρχή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μόνη αρμόδια να κρίνει είναι η δικαιοσύνη μέσω των οργάνων τους. Η ΑΔΑΕ ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει αν η δικαιοσύνη ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αυτή, είναι γνώμη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν που επιβεβαιώνουν το ίδιο επιχείρημα, είπε ο πρωθυποιυργός.
Πολιτικά, έχω τοποθετηθεί ότι η υποκλοπή του κ.Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή. Υπήρξε η δική μου έμπταλκτη αποδοκιμασία. Για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά ερευνάται από την διακιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους. Θέλω να απαντήσετε αν εμπιστεύεστε τον εισαγγελέα του ΑΠ. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται όπως έγινε από τα στελέχη σας τέτοιοι χαρακτηρισμοί.
Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να διαμορφωθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική γιατί όπως έχετε ομολογήσει, αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ είπε ότι ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής τους αρχηγούς και δεν δέχεται αιτήματα από άμεσα ενδιαφερόμενους και απαντά.