«Έχετε κι εσείς σπίτι σας δεσμίδες με μετρητά;», είναι η ερώτηση που ακούνε αυτές τις μέρες σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, οι ευρωβουλευτές και... όχι άδικα.
Η έρευνα των βελγικών αρχών συνεχίζεται αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος και τον τρόπο που λειτουργούσε η φάμπρικα με τα λόμπι του Κατάρ και όχι μόνο.
Το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παίρνει νέα τροπή, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται και η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, μοιράζεται την προβολή με το Moroccogate, με το το Spiegel, να τονίζει ότι οι δωροδοκίες από το Κατάρ ωχριούν μπροστά σε εκείνες από το Μαρόκο.
Το Qatargate και το Μαρόκο
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Μαρόκο είχε τον πιο ενεργό ρόλο στο οργανωμένο κύκλωμα δωροδοκιών απ’ ό,τι το Κατάρ.
«Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα».
Το «Spiegel» αναφέρει ότι οι ξένες μυστικές του Μαρόκου είχαν προσλάβει από το 2019 για την βρόμικη δουλειά τον πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοζολίνο όπως και τον βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Πίσω από την τριανδρία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αμπντελραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία.
Και ο μαροκινός κατάσκοπος
Λίγες μέρες νωρίτερα το Politico, ανέφερε πως πλέον υπάρχουν στοιχεία για την δράση ενός κατασκόπου από το Μαρόκο, που ονομάζεται Mohamed Belahrech, και έχει αναδειχθεί από τις Αρχές ως ένας εκ των βασικών δρώντων στο σκάνδαλο διαφθοράς. Το κωδικό όνομα του είναι Μ118 και εδώ και πολλά χρόνια έχει ακουστεί από πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Ο μαροκινός πράκτορας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός περίπλοκου ιστού που ξεκινά από το Κατάρ και το Μαρόκο και εκτείνεται μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Μάλιστα, οι αρχές υποψιάζονται ότι συμμετείχε σε πολλά λόμπι προκειμένου να αποκτήσει επικοινωνία με Ευρωπαίους ευρωβουλευτές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Vincent Van Quickenborne, είχε δώσει, μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη, ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. Μιλώντας σε Βελγικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρέμβαση». Λέγοντας αυτά θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.
Οι σχέσεις Παντσέρι με το Μαρόκο
Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Αμπντελραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, ο οποίος φέρεται να λάμβανε εντολές από τον Belahrech. Υπό την εποπτεία του τελευταίου, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σχέση του με το DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.
Ο Belharech μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μακροχρόνια μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης που είδε το POLITICO αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οπότε οι αρχές προσπαθούν να δουν αν ο πράκτορας είναι ο επονομαζόμενος «γίγαντας».
Η φαρσοκωμωδία με τις στημένες ερωτήσεις
Tην ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον εγκέφαλο του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να επηρεάσει το ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τον υπουργό Εργασίας Αλί Αλ Μαρί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα ονόματα που αναφέρονται είναι των Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτσολίνο και Μάρκ Ταραμπέλα.
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ», έχει πει ο Τζιόρτζι στην κατάθεσή τους τις Αρχές.
«Ένα πράγμα που με νευριάζει πολύ είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ορίζουν αυτά τα γεγονότα με τον όρο ‘ιταλική δουλειά’ σαν να ήταν μια κηλίδα για το έθνος μας. Η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς αλλά και τους Βέλγους, τους Έλληνες και εκπροσώπους άλλων εθνών. Αν μη τι άλλο, είναι ένα κομματικό ζήτημα, μία σοσιαλιστική δουλειά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Στόχος της στημένης ακρόασης, της 14ης Νοεμβρίου, ήταν να επισημανθεί σε πόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είχε προχωρήσει το Κατάρ.
Ο ρόλος της Καϊλή
Υπενθυμίζεται ότι οι Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι βρίσκονται υπό κράτηση.
Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Εύα Καϊλή αρνείται ότι εμπλέκεται και δήλωσε μετανιωμένη που εμπιστεύθηκε τυφλά – όπως είπε – τον σύντροφό της. Ωστόσο τη θέση της, επιβαρύνουν – εκτός των άλλων- τα μπιμπερό της ανήλικης κόρης της, που βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα, την οποία, κλήθηκε από την ίδια, να μεταφέρει ο πατέρας της.
Ο Κοτσολίνο θεωρείται ο επόμενος «πιθανός στόχος» των βελγικών αρχών αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα και είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ οι Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι μίλησαν για τον Κοτσολίνο στις καταθέσεις τους με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να αναφέρει σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της «ενδεχομένως κρατούσε κάτι και για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο».