Εάν κάποιος πληκτρολογήσει το όνομα «Μισέλ Κλεζ», οι μηχανές αναζήτησης κατά κύριο λόγο θα του εμφανίσουν τον μυθιστοριογράφο ...αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir» που κατατάσσει τον δικαστή μεταξύ των κερδισμένων του 2022.
«Πρέπει να βουτήξει κανείς στις μηχανές αναζήτησης για να ξετρυπώσει το άλλο πρόσωπο αυτού του κορυφαίου δικαστή που μοιάζει με ήρεμη δύναμη. Βρίσκουμε στη συνέχεια αυτόν που είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βελγίου και όχι μόνο, τον κυνηγό των διεφθαρμένων και όσων δωροδοκούνται, των θιασωτών κάθε είδους ατασθαλίας, όσων είναι συλλέκτες βρώμικου χρήματος, ο οποίος μπορεί να έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με το σκάνδαλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετρητά από ολόκληρες βαλίτσες, το Κατάρ στον χορό: είναι μια καλή αρχή για ένα επόμενο βιβλίο» σχολιάζει η Soir.
Ο δικαστικός λειτουργός φρόντισε να κρατήσει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο κρυφή μακριά ακόμη και από τη βάση δεδομένων των αστυνομικών αρχών στο Βέλγιο.
Ο ίδιος μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir που αποκάλυψε την υπόθεση του Qatargate και τόνισε ότι «η Δημοκρατία τα έχει παίξει για εμένα». Είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτει η βελγική δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».
Για 20 χρόνια υπηρετούσε τη δικηγορία πριν αποφασίσει να αναλάβει αρμοδιότητες εισαγγελέα ο Μισέλ Κλεζ, ο 66χρονος, ένας εκ των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο χρηματισμού ευρωβουλευτών και παραγόντων του ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος λειτουργώντας μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα κατάφερε ως επικεφαλής της Ομάδας κατά της Διαφθοράς, OCRC, να στείλει στη φυλακή την πρώτη αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή αποκαλύπτοντας την υπόθεση που συγκλονίζει την Ευρώπη.
Οι έρευνές του ξεκίνησαν, σύμφωνα με βελγικά μέσα, από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν πλην της μικρής ομάδας του για λόγους ασφάλειας και να μην διαρρεύσει κάτι που θα τίναζε την έρευνα στον αέρα.
«Φανταστείτε πως εμείς πολεμάμε με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χλμ./ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μισέλ Κλεζ δικαιολογώντας την παρακολούθηση προσώπων υπεράνω υποψίας.
Στον ελεύθερο χρόνο του ο Μισέλ Κλέζ αρέσκεται στο γράψιμο. Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο “Salle des pas perdus“, η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο “Les années paix” (Τα χρόνια της ειρήνης) αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του 1950.Το 2008 γράφει το μυθιστόρημα “Le forain”, που αφορά τις μεθόδους απάτης που σκαρφίζονται όσοι διώκονται από το τμήμα οικονομικής αστυνομίας. Σκοπός του Μισέλ Κλεζ είναι να γράψει για την ευκολία με την οποία δρουν οι μηχανισμοί του οικονομικού εγκλήματος καθώς και για τη γενικότερη έλλειψη επίγνωσης των δραματικών συνεπειών που συνεπάγονται αυτές οι συμπεριφορές.