Latest News

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσκόπηση: Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι νέοι στην Ελλάδα - Πόσοι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές- Η «πληγή» του bullying [ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ]

Για τη ζωή και τις ανησυχίες τους, αλλά και την εξάσκηση ή μη του εκλογικού τους δικαιώματος απάντησαν οι νέοι στη δημοσκόπηση ...της Alco το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. 

Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.134 άτομα, ηλικίας από 17 έως 34 ετών ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 6 Δεκεμβρίου.

Αρκετά ή πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του δηλώνει το 63% των νέων ηλικίας 17-34 ετών στη δημοσκόπηση της ALCO.



Ένας στους δύο νέους και νέες δηλώνει ότι έχει αρκετό ή πολύ έλεγχο σε όσα συμβαίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά τους, πρώτη καταγράφεται η ελπίδα (25%) με την ανασφάλεια δεύτερη, στο 24%.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρνητικά συναισθήματα – οργή, απογοήτευση, μοναξιά, καταπίεση –  κυριαρχούν έναντι των θετικών – χαρά, σιγουριά – παρά το γεγονός ότι έξι στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. 


Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες δηλώνουν σε ποσοστό 65% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την  πρόσβασή τους σε επαγγελματική εξέλιξη,  το 67%  δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, ενώ ακόμα χαμηλότερη είναι η ικανοποίησή τους ως προς τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 

Η πλεοιψηφία των ερωτηθέντων, το 48%, δηλώνει ότι το εισοδήμά του αρκεί ίσα ίσα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.



Παράλληλα, το 85% των νέων δηλώνει ότι η δημοκρατία είναι το προτιμότερο από όλα τα πολιτεύματα,  παρότι το 9%  αναφέρει ότι διαφωνεί.

Σε ποσοστό 66% απάντησαν, στο ερώτημα, αν θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι. Το 27% των ερωτηθέντων θα κάνει αποχή, ενώ ένα 7% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».

Από όσους είπαν ότι θα απόσχουν, το 55% απαντάει ότι, δεν θα πάει στις κάλπες καθώς, «το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο». Το 24% υποστηρίζει ότι «δεν το εκφράζει κάποιο κόμμα», το 17% ότι «δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές», ενώ ένα 2% ότι δεν το ενδιαφέρει η πολιτική.



Σχεδόν ένας στους δύο νέους και νέες  – το 46% – δηλώνει  σε ερώτηση πολλαπλών αναφορών ότι έχει δεχθεί μπούλινγκ ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε ποσοστό 53% οι γυναίκες και 38% οι άνδρες.

Ως αιτία της θυματοποίησης αναφέρεται το σωματικό βάρος (52%) , οι πεποιθήσεις (46%) , ενώ ένα 26%  μιλά για το ντύσιμο και ένα 25% για το φύλο.