Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.134 άτομα, ηλικίας από 17 έως 34 ετών ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 6 Δεκεμβρίου.
Αρκετά ή πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του δηλώνει το 63% των νέων ηλικίας 17-34 ετών στη δημοσκόπηση της ALCO.
Ένας στους δύο νέους και νέες δηλώνει ότι έχει αρκετό ή πολύ έλεγχο σε όσα συμβαίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά τους, πρώτη καταγράφεται η ελπίδα (25%) με την ανασφάλεια δεύτερη, στο 24%.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρνητικά συναισθήματα – οργή, απογοήτευση, μοναξιά, καταπίεση – κυριαρχούν έναντι των θετικών – χαρά, σιγουριά – παρά το γεγονός ότι έξι στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες δηλώνουν σε ποσοστό 65% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή τους σε επαγγελματική εξέλιξη, το 67% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, ενώ ακόμα χαμηλότερη είναι η ικανοποίησή τους ως προς τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Η πλεοιψηφία των ερωτηθέντων, το 48%, δηλώνει ότι το εισοδήμά του αρκεί ίσα ίσα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Παράλληλα, το 85% των νέων δηλώνει ότι η δημοκρατία είναι το προτιμότερο από όλα τα πολιτεύματα, παρότι το 9% αναφέρει ότι διαφωνεί.
Σε ποσοστό 66% απάντησαν, στο ερώτημα, αν θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές οι νέοι. Το 27% των ερωτηθέντων θα κάνει αποχή, ενώ ένα 7% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».
Από όσους είπαν ότι θα απόσχουν, το 55% απαντάει ότι, δεν θα πάει στις κάλπες καθώς, «το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο». Το 24% υποστηρίζει ότι «δεν το εκφράζει κάποιο κόμμα», το 17% ότι «δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές», ενώ ένα 2% ότι δεν το ενδιαφέρει η πολιτική.
Σχεδόν ένας στους δύο νέους και νέες – το 46% – δηλώνει σε ερώτηση πολλαπλών αναφορών ότι έχει δεχθεί μπούλινγκ ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε ποσοστό 53% οι γυναίκες και 38% οι άνδρες.
Ως αιτία της θυματοποίησης αναφέρεται το σωματικό βάρος (52%) , οι πεποιθήσεις (46%) , ενώ ένα 26% μιλά για το ντύσιμο και ένα 25% για το φύλο.