Σχολιάζοντας ειδικά για τον στρεπτόκοκκο, η κ. Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για τους θανάτους παιδιών στην Ευρώπη. «Ο στρεπτόκοκκος, ενώ για εμάς είναι ένα απλό βακτήριο που κάνει τη φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, ακόμα και την οστρακιά, όμως έχει εξελιχθεί και είδαμε τους θανάτους στο εξωτερικό, και χθες με ανησύχησαν και οι δύο επιπλέον θάνατοι στην Ισπανία» εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά όχι θάνατοι.
Τα συμπτώματα
«Εδώ δεν έχουμε θανάτους. Στρεπτόκοκκο πάντα έχουμε, απλώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όταν υπάρχει δυνατός πονόλαιμος στο παιδί, και το παιδί στο λέει. Υψηλός πυρετός, και κάποιες φορές μπορεί και εξανθήματα, παίρνεις τον παιδίατρο, λες το ιστορικό και ακολουθείς οδηγίες. Τον γιατρό μόνος του δεν μπορεί να τον κάνει κανείς», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα, καθώς «ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο δυνατός, γιατί φορούσαμε μάσκες, δεν κολλούσαμε καμία ίωση και έχει κοιμηθεί το ανοσοποιητικό μας».
«Τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένες οι ιώσεις. Είναι ο κορωνοϊός, που αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί, η γρίπη, η οποία ήρθε πολύ νωρίτερα και θα κάνει έξαρση μετά τις 25-30 Δεκέμβρη. Ιανουάριος Φεβρουάριος είναι το πικ της γρίπης Α’. Όσοι είναι να κάνουν τα εμβόλια, να πάνε για να ξεμπερδέψουν. Και μετά είναι ο αδενοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που είχαμε αρκετά περιστατικά», ανέφερε η κα Παγώνη.