Διότι, μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των συζητήσεων/διαπραγματεύσεων Αθήνας και Τιράνων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών (έχει ήδη συμφωνηθεί ότι το όλο θέμα θα πάει στη Χάγη για την τελική απόφαση), ωστόσο τα πράγματα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που το ταξίδι άρχισε, έμοιαζαν να… πηγαίνουν νότια, όπως λέει η αμερικανική έκφραση.
Κατ’ αρχάς, από νωρίς έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τελικά δεν θα επισκέπτονταν τις περιοχές της ελληνικής μειονότητας, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι «λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Ωστόσο, η δικαιολογία αυτή δεν φάνηκε να πείθει την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις
Όμως, ακόμα μεγαλύτερη (κακή) εντύπωση προκάλεσαν δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο Euractiv , την παραμονή της Συνόδου Κορυφής και της συνάντησής του με τον Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο Ράμα φέρεται να είπε για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ ότι «πρέπει να κάνουμε τα “μαθήματά μας”, καθώς δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις. […] Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».
Το ζήτημα είναι ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στην ουσία ζητήσε… μη συγγνώμη για τις βαριές του εκφράσεις. Για την ακρίβεια, ο Έντι Ράμα είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα», ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι «ξέρετε ότι είμαι σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (σ.σ. Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα».
Επίσης, αναφερόμενος στην αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ο Ράμα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα τα επισκεφθούν μαζί, ενώ δήλωσε χαρκατηριστικά ότι «σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας».
Εν πάση περιπτώσει, η Αθήνα μοιάζει να μην επιθυμεί να «τραβήξει» το πράγμα περισσότερο, κυρίως διότι επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τα Τίρανα χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, αλλά και γιατί πάγια πολιτική της είναι η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ερωτήθηκε για την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κόσοβου.