Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One δείχνει ότι οι άνδρες με χαμηλή λίμπιντο έχουν σχεδόν διπλάσιες (1,82 φορές) πιθανότητες για... πρόωρο θάνατο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata μελέτησαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους — 8.558 άνδρες και 12.411 γυναίκες — στην Ιαπωνία για περισσότερο από μια δεκαετία, προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ σεξουαλικού ενδιαφέροντος και θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Η έρευνα, η οποία ανέλυσε ιατρικά αρχεία αλλά και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε έρευνες, θεωρείται από τις πρώτες που μελέτησε τη σχέση μεταξύ της λίμπιντο και της θνησιμότητας.
«Παρόλο που η σεξουαλική δραστηριότητα και η σεξουαλική ικανοποίηση θεωρούνται ωφέλιμα για την ψυχολογική υγεία και ευεξία σε ηλικιωμένες ομάδες, η σχέση μεταξύ σεξουαλικού ενδιαφέροντος και μακροζωίας δεν έχει διερευνηθεί», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος έτειναν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν αυξημένα τα ποσοστά της κατανάλωσης αλκοόλ, είχαν διαβήτη, γελούσαν λιγότερο, είχαν κάποια μορφή ψυχολογικής δυσφορίας και είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες άνω των 40 ετών που είχαν χαμηλή λίμπιντο είχαν 1,94 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 1,36 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.
Οι άντρες με χαμηλότερη σεξουαλική ορμή ανέφεραν επίσης ότι στερούνται του ikigai, ένας ιαπωνικός όρος που αναφέρεται στον σκοπό που έχει κάποιος στη ζωή του και αξίζει να ζει γι' αυτόν, που πολλοί περιγράφουν ως «όρεξη για ζωή».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σεξουαλική ορμή των ανδρών μειώθηκε λόγω κακών συνηθειών στον τρόπο ζωής.
«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, υποθέτουμε ότι η διατήρηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη θετική ψυχολογική ευεξία και το «ikigai» ειδικά μεταξύ των ανδρών», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι ενώ οι γυναίκες είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να αναφέρουν χαμηλότερη λίμπιντο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της μειωμένης σεξουαλικής όρεξης και της θνησιμότητας.
Τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια ακόμη και μετά την απόδοση μεταβλητών όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), οι υποκείμενες συνθήκες υγείας και τα επίπεδα άσκησης.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της λίμπιντο και της μακροζωίας, η συνεχής έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να είναι σημάδι κακών συνηθειών, που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως το κάπνισμα, το ποτό ή η υπερφαγία.
Τα αποτελέσματα υποστήριξαν την ιδέα ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι μέρος αυτού που οδηγεί σε καλύτερη υγεία συνολικά. Τα οφέλη του σεξ περιλαμβάνουν τον καλύτερο ύπνο, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους ενώ η καλή σεξουαλική ζωή βοηθά στην υγεία της καρδιάς.
Δεδομένου ότι η μελέτη επικεντρώθηκε όμως, σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού σε ένα μόνο μέρος της Ιαπωνίας, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη θα «προωθήσει τη δημόσια υγεία μέσω της υπεράσπισης της σεξουαλικότητας στην Ιαπωνία» - καθώς έχει «περισσότερη προκατάληψη για το σεξ μεταξύ των ηλικιωμένων παρά στον δυτικό κόσμο».
«Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση των προληπτικών επιπτώσεων του σεξουαλικού ενδιαφέροντος στη θνησιμότητα», δήλωσαν οι επιστήμονες.
«Αυτά τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στη σημασία που έχει το σεξουαλικό ενδιαφέρον στην αύξηση της μακροζωίας σε αυτόν τον πληθυσμό» σημείωσαν.