Η συμβίωση πριν από τον γάμο επίσης θα απαγορεύεται. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα εγκριθούν θα είναι η απαγόρευση προσβολής του προέδρου ή των κρατικών θεσμών και η έκφραση οποιασδήποτε άποψης αντίθετη στην ιδεολογία του κράτους.
Ο νέος ποινικός κώδικας αναμένεται να εγκριθεί στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιάριετζ. «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα ο οποίος είναι σύμφωνος με τις ινδονησιακές αξίες», συμπλήρωσε.
Προηγούμενη εκδοχή του ποινικού κώδικα επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία το 2019, όμως προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό των ελευθεριών.
Σύμφωνα με το νεότερο προσχέδιο- που φέρει ημερομηνία 24 Νοεμβρίου- το προγαμιαίο σεξ θα μπορεί να καταγγελθεί μόνο από συγκεκριμένα άτομα, όπως στενοί συγγενείς και η μέγιστη ποινή θα είναι φυλάκιση ενός έτους.
Η προσβολή του προέδρου θα είναι αδίκημα που μπορεί να καταγγείλει μόνο ο ίδιος και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η θανατική ποινή θα μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη, έπειτα από δέκα χρόνια καλής συμπεριφοράς
Η άμβλωση παραμένει απαγορευμένη, με εξαίρεση τα θύματα βιασμού, ενώ θα ισχύουν και οι ποινές φυλάκισης για μαύρη μαγεία. Η Ινδονησία έχει εκατοντάδες κανονισμούς σε τοπικό επίπεδο που κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Οι αλλαγές αποτελούν »τεράστια οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Ινδονησία», επεσήμανε ο Αντρέας Χαρσόνο, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι ο νέος κώδικας δεν απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.