Latest News

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

«Παγώνουν» τα επιτόκια των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

«Παγώνουν», με τροπολογία- αναδρομικά- από τις 13 Σεπτεμβρίου- και για έναν χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπάγονται ...σε ρύθμιση. 

Στόχος της τροπολογίας- που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή- είναι «να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας. 

Με δεδομένο αφενός ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης, αφετέρου ότι η άνοδος του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τα αυξήσει, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα έρχονταν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, επισημαίνει ακόμη το υπουργείο. 

«Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια "παγώνουν" και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ ούτε από την παρούσα ρύθμιση», συμπληρώνει το υπουργείο Εργασίας. 

Τι προβλέπουν οι υπόλοιπες διατάξεις 

Η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι η κατώτατη σύνταξη, λόγω θανάτου, θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στον νόμο 4387/2016 και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. 

Επίσης, προβλέπει ότι η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας χορηγείται σε όσους λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση μικρότερη από 313 ευρώ από άλλους φορείς, πλην του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το όριο αυτό θα αυξάνεται ετησίως κατά το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Ακόμη, ανοίγει ο δρόμος για πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών 12-15 ετών από ευάλωτες οικογένειες, μέσω τεχνολογίας, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, πρέπει να διασφαλίζεται η ενισχυμένη συμμετοχή των κοριτσιών. Στους ωφελούμενους απονέμεται voucher για τη συμμετοχή τους. 

Τέλος, περιορίζεται η αστική ευθύνη των προσώπων που διορίζονται με διοικητική πράξη στην προσωρινή διοίκηση προνοιακών φορέων σε πράξεις ή παραλείψεις που τελούνται με δόλο ή βαρεία αμέλεια, ενώ δεν υπέχουν αλληλέγγυα ευθύνη με τον προνοιακό φορέα για οφειλές του προς το δημόσιο ή τον e-ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν, πριν αναλάβουν την προσωρινή διοίκηση του φορέα.