Latest News

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Απογραφή:Τι αλλάζει στον εκλογικό χάρτη - 9.716.889 ο πληθυσμός της χώρας

 
Ανακατατάξεις και τον εκλογικό χάρτη προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο «νόμιμος πληθυσμός της χώρας.»

Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν από την απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021, που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία. 

Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Τα στοιχεία έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό που προκύπτει από τα νέα δεδομένα είναι πως σε έξι εκλογικές περιφέρειες υπάρχει αύξηση του αριθμού των εδρών και σε οκτώ περιφέρειες μείωση.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της απογραφής: από δύο έδρες κερδίζουν ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών και η εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν οι εκλογικές περιφέρειες του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών, του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών, της Α’ Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας.

Αντιθέτως, από μία έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Άρτα, η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες καθίστανται, πλέον, μονοεδρικές περιφέρειες.