Ο αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και ισόβια απαγόρευση κατοχής δημοσίων αξιωμάτων, καθώς κρίθηκε ένοχη για απάτη σε δημόσια έργα ύψους... 1 δισ. δολαρίων.
Η Κίρσνερ, η οποία ήταν πρόεδρος της Αργεντινής για δύο θητείες μεταξύ 2007 και 2015, κρίθηκε χθες ένοχη αν και είναι απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης καθώς έχει ασυλία λόγω του κυβερνητικού της ρόλου.
Η υπερασπιστική της γραμμή αναμένεται να ξεκινήσει μακρά διαδικασία προσφυγών που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Μια τριμελής επιτροπή απέρριψε μια δεύτερη κατηγορία εναντίον της για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης. Η ποινή ωστόσο που της επιβλήθηκε σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας Αργεντινός αντιπρόεδρος καταδικάζεται για έγκλημα ενώ είναι στην εξουσία.
Σε ζωντανή μετάδοση μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η ίδια η Κίρσνερ είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της έχουν πολιτικά κίνητρα. «Είναι σαφές ότι η ιδέα ήταν πάντα να με καταδικάσουν. Αυτό είναι ένα παράλληλο κράτος και μαφία».
«Δεν θα είμαι υποψήφια για τίποτα. Το όνομά μου δεν θα μπει σε κανένα ψηφοδέλτιο» είπε καταρρίπτοντας τι εικασίες που την ήθελαν να θέτει υποψηφιότητα για προεδρία της χώρας.
Η ετυμηγορία αυτή του δικαστηρίου είναι βέβαιο ότι θα βαθύνει τις πολιτικές ρωγμές στην Αργεντινή, όπου η 69χρονη λαϊκίστρια κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο και πρόσφατα επέζησε από απόπειρα δολοφονίας μετά την εμπλοκή του όπλου του δράστη της.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι μερίμνησε για την ανάθεση 51 συμβάσεων δημοσίων έργων στην επαρχία Santa Cruz της Παταγονίας σε εταιρεία που ανήκε στον Lázaro Báez, φίλο και επιχειρηματικό συνεργάτη της ίδιας και του αείμνηστου συζύγου της, πρώην προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, που κυβέρνησε την Αργεντινή από το 2003-2007.
Επί χρόνια, η Κριστίνα Κίρσνερ προσπαθεί να μπερδέψει τη διαφθορά και τη ληστεία με μια πολιτική δίκη. Πολιτική δίκη είναι όταν κάποιος κρατείται για τις ιδέες του. Εδώ έγινε ληστεία, λένε οι αντίπαλοί της.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι η εταιρεία Báez δημιουργήθηκε για να υπεξαιρεί έσοδα μέσω διαδικασιών ψευδούς υποβολής προσφορών για έργα με υπερβάσεις κόστους.
Ο Báez, καταδικάστηκε επίσης σε έξι χρόνια μαζί με την αντιπρόεδρο της χώρας, για ξέπλυμα χρήματος τον Φεβρουάριο του 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό καθώς ασκεί έφεση κατά της απόφασης.
Σε ό,τι αφορά στην Κίρσνερ, πρόκειται για μία βαθιά διχαστική προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της Αργεντινής. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν μέλη της λεγόμενης «ροζ παλίρροιας» των αριστερών προέδρων που κυβέρνησαν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής στις αρχές του αιώνα, όπως ο ντα Σίλβα της Βραζιλίας και η Μιτσέλ Μπατσελέ της Χιλής.
Οι υποστηρικτές των Κίρσνερ τους πιστώνουν ότι εφάρμοσαν προοδευτικές οικονομικές πολιτικές που βελτίωσαν τη ζωή των φτωχών και βοήθησαν να οδηγηθεί η Αργεντινή ξανά στην ευημερία μετά από μια κατακλυσμιαία οικονομική κατάρρευση το 2001 και το 2002.
Αλλά οι επικριτές της, την κατηγορούν για διαφθορά.
Ωστόσο η καταδικαστική απόφαση δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα καθώς όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές η εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σώμα της Αργεντινής είναι χαμηλή και το κοινό, ειδικά οι νέοι, είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν τις απόψεις τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κίρσνερ έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν σε πολλές άλλες υποθέσεις, για τις οποίες είτε αθωώθηκε πριν εκδικαστεί η υπόθεση είτε απορρίφθηκαν (οι υποθέσεις εναντίον της).
Σε αυτές περιλαμβάνονται κατηγορίες ότι συνεργάστηκε με την ιρανική κυβέρνηση για να συγκαλύψει τη συμμετοχή της Τεχεράνης σε βομβιστική επίθεση το 1994, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι στο εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο AMIA.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση εναντίον της είναι το σκάνδαλο «Τετράδια», στο οποίο φέρεται να έχει αναθέσει συμβάσεις δημοσίων έργων με αντάλλαγμα μίζες.
Στις 4 π.μ. μια νύχτα του Ιουλίου του 2016, ο πρώην γραμματέας δημοσίων έργων της, Χοσέ Λόπεζ συνελήφθη όταν επιχείρησε να κρύψει σακούλες απορριμμάτων που περιείχαν 8,9 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Σε έρευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Zuban Córdoba y Asociados, το 61,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε αρνητική εικόνα για την Κίρσνερ αλλά οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν να παραλύσουν τη χώρα με μαζικές διαδηλώσεις.
Οι δικαστές θα δημοσιεύσουν το σκεπτικό πίσω από την απόφασή τους το 2023.