Το 2022 φυλακίστηκαν 45 περισσότεροι δημοσιογράφοι σε σύγκριση με πέρυσι, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Αυτή τη χρονιά 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, αριθμός που επίσης αυξήθηκε κατά 18,8%, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Τις δύο προηγούμενες χρονιές αυτός ο τραγικός απολογισμός είχε πέσει σε «ιστορικά χαμηλά», καθώς το 2021 σκοτώθηκαν 48 δημοσιογράφοι και το 2020 έχασαν τη ζωή τους 50.
Πάνω από τους μισούς δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονταν σε πέντε χώρες: στην Κίνα (110), τη Μιανμάρ (62), το Ιράν (47), το Βιετνάμ (39) και τη Λευκορωσία (31).
Το Ιράν είναι η μόνη από αυτές τις χώρες η οποία δεν ήταν στη σχετική πεντάδα πέρυσι. Όμως, φυλάκισε πρωτοφανή- για τα τελευταία 20 χρόνια- αριθμό δημοσιογράφων από τη στιγμή που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας, τον Σεπτέμβριο. Έτσι, άλλοι 34 δημοσιογράφοι προστέθηκαν στους 13 που ήδη ήταν σε φυλακές του Ιράν.
Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο απενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, επεσήμανε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύουν αυτή την ετήσια έκθεση από το 1995.
Επίσης, η οργάνωση επισημαίνει τον άνευ προηγουμένου αριθμό γυναικών δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν φέτος, 78 από 60 πέρυσι. «Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ πριν από πέντε χρόνια αντιπροσώπευαν ποσοστό χαμηλότερο του 7%», αναφέρει η οργάνωση.