Latest News

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Νέες απειλές Τουρκίας για τα 12 ναυτικά μίλια- «Αναφαίρετο δικαίωμά μας» απαντά ο Δένδιας

 Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέρει τις απειλές πολέμου. Η ελληνική πλευρά, μέσω του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, διαμηνύει πως οι απειλές δεν... μας πτοούν.

Σε σημερινή του τοποθέτηση ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν αποδέχεται αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων και προειδοποίησε πως θα είναι «λάθος βήμα» που θα «προκαλέσει σοβαρά προβλήματα».


Αλλά, τόνισε πως η άλλη πλευρά υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, με απαράδεκτες αξιώσεις και αμφισβήτηση της κυριαρχία των νησιών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, κατηγορηματικά, ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.