Όσοι έτρωγαν περισσότερα γεύματα βασισμένα στην vegan διατροφή είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από άλλους που έτρωγαν λιγότερα....διαπίστωσαν ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 80.000 άνδρες για δύο δεκαετίες. Δεν βρέθηκε πάντως αντίστοιχος συσχετισμός για τις γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που είναι πιο συχνός στους άνδρες, εμφανίζεται σε έναν στους 23 άνδρες και είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου παγκοσμίως . Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 100.000 Αμερικανοί ενήλικες διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, εξέτασε 79.000 άνδρες και 93.000 γυναίκες από το Λος Άντζελες και τη Χαβάη. Κατά μέσο όρο στην αρχή της μελέτης , οι άνδρες ήταν περίπου 60 ετών, ενώ οι γυναίκες ήταν 59 ετών.
Για να αξιολογήσουν τις δίαιτες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα και ποτά από μια λίστα με περισσότερα από 180 είδη.
«Πιστεύουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο», δήλωσε ο ερευνητής Jihye Kim του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Νότια Κορέα.
«Δεδομένου ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες παρά στις γυναίκες» είπε.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως το ποσοστό συσχετισμού, ακόμα και στους άνδρες, διαφέρει επίσης ανάλογα με την φυλή και την εθνικότητα. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρκίνου φαίνεται να μειώθηκε κατά 20% στους Ιαπωνοαμερικανούς άνδρες, σε σύγκριση με το ποσοστό 24% στους λευκούς άνδρες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις διαφορές μεταξύ των εθνοτήτων, διευκρίνισε η ερευνητική ομάδα.