Latest News

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

The Crown: 5 «βόμβες» για το Μπάκιγχαμ - Σήμερα ο 5ος κύκλος

 Αντιδράσεις πριν καν προβληθεί, έχει προκαλέσει «Τo Στέμμα» που επιστρέφει σήμερα στην πλατφόρμα... του Netflix. 

Ο πέμπτος κύκλος της βραβευμένης δραματικής σειράς που καταπιάνεται με τη βρετανική μοναρχία θα φωτίσει τη δύσκολη δεκαετία του 1990, επαναφέροντας τις συζητήσεις για το κατά πόσο πρόκειται για μυθοπλασία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ή ακριβή παρουσίαση της ιστορίας.

«Η βασιλική οικογένεια βρίσκεται σε κρίση» προϊδεάζει το τρέιλερ που κυκλοφόρησε, ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Στο νέο κύκλο, έπειτα από δύο σεζόν αλλάζει και το καστ της σειράς. Η Ιμέλντα Στόντον θα υποδυθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τζόναθαν Πράις στο ρόλο του Φιλίππου, η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Νταϊάνα, ο Ντόμινικ Ουέστ ως Κάρολος και η Λέσλι Μάνβιλ ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Σπύρος Μπιμπίλας θα υποδυθεί τον Γιάννη Λάτση σε ένα από τα τελευταία επεισόδια της σεζόν.

Ο τέταρτος κύκλος σταμάτησε στο σημείο όπου ο κάποτε ονειρεμένος γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο και διάδοχος του θρόνου είχε αρχίσει να καταρρέει, με τους θαυμαστές της σειράς να περιμένουν με ανυπομονησία τη συνέχεια. Οι ιθύνοντες του Netflix σημειώνουν πως το ενδιαφέρον για τη σειρά -και για τη βασιλική οικογένεια- έχει αναθερμανθεί μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο, η οποία, όπως είχε διαρρεύσει, την παρακολουθούσε. Πάντως, ο δημιουργός, Πίτερ Μόργκαν, έχει ξεκαθαρίσει πως «Το Στέμμα» θα ολοκληρωθεί στον έκτο κύκλο, μεταφέροντας τη βασιλική οικογένεια στην αρχή της δεκαετίας του 2000.  

«Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ»

Διαζύγιο Νταϊάνας – Καρόλου

Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως «annus horribilis» από τη βασίλισσα Ελισάβετ, κυρίως εξαιτίας του χωρισμού του γιου της Καρόλου με την Νταϊάνα. Σε επεισόδιο με τίτλο «Πόλεμος» παρουσιάζεται η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ πριγκίπισσας και του παλατιού.

Κι άλλοι πριγκιπικοί χωρισμοί

Την ίδια χρονιά, όλα τα παιδιά της βασίλισσας χωρίζουν, ο πρίγκιπας Αντριου με τη Σάρα Φέργκιουσον και η πριγκίπισσα Αννα με τον Μαρκ Φίλιπς.

Σκάνδαλο «Καμιλαγκέιτ»


Ηχογραφημένο υλικό μεταξύ της Καμίλα και του Καρόλου δημοσιεύτηκε ένα μήνα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου, αποκαλύπτοντας το δεσμό τους.

Συνέντευξη Νταϊάνας στο BBC:

Η συνέντευξη της Νταϊάνα στο δημοσιογράφο, Μάρτιν Μπασίρ, του BBC προκάλεσε κλυδωνισμούς στο Μπάκιγχαμ.

Γνωριμία με τον Ντόντι:

Η πριγκίπισσα γνωρίζει τον Αιγύπτιο Ντόντι αλ Φαγέντ, ο οποίος σκοτώθηκε στο αυτοκινητικό μαζί με την Νταϊάνα. Η πέμπτη σεζόν ολοκληρώνεται λίγο πριν από το δυστύχημα.

Το γεωπολιτικό σκηνικό 

  • Απόνερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
  • Επιστροφή του Χονγκ Κονγκ (πρώην βρετανική αποικία) στην Κίνα.
  • Σχέσεις της βασιλικής οικογένειας με το Συντηρητικό Κόμμα και τον ηγέτη του Τζον Μέιτζορ (πρωθυπουργός από 1990-1997).

The Crown: Πώς επηρεάζει τους νέους η σειρά

Ως διαμορφωτής γνώμης των νεότερων γενεών θα μπορούσε να λειτουργήσει «Το Στέμμα» σύμφωνα με αναλυτές που εκτιμούν ότι όσοι έχουν μια αμυδρή ανάμνηση από τη δεκαετία του 1990 θα επηρεαστούν από το δραματικό ύφος της σειράς. «Ξέρουμε ότι η μοναρχία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτή τη γενιά», σημειώνει η καθηγήτρια Σύγχρονης Μοναρχίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Πολίν Μακλάραν. Η ίδια δεν περιμένει ο νέος κύκλος που καλύπτει τις προβληματικές σχέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας να προκαλέσει αίσθημα συμπάθειας στους νέους, που ήδη αντιμετωπίζουν τη σειρά ως «ντοκιμαντέρ».

Παρόλο που γίνονται έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο η σειρά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ο αντίκτυπος του τηλεοπτικού «φαινομένου» είναι το συναισθηματικό μήνυμα που μεταφέρεται και αναπαράγεται στα σόσιαλ μίντια. Η Μακλάραν εκτιμάει ότι η Νταϊάνα θα αναδειχθεί για τη γενιά Ζ (γεννήθηκαν 1997-2012) σε «πολιτιστικό είδωλο», καθώς θα ταυτιστούν με τις προσωπικές δυσκολίες της, την υπεράσπιση των αγώνων της, και την αμφισβήτηση των θεσμών με τις τόσες αγκυλώσεις.