Μετά την πρώση πυραύλου σε πολωνικό έδαφος, «από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο» φοβούνται ότι η Βαρσοβία θα κάνει «κάτι απερίσκεπτο» εναντίον της Μόσχας, για την οποία οι πολωνικές αρχές τρέφουν ...«βαθιά αντιπάθεια». Αντίθετα, η Πολωνία έχει θέσει τον στρατό σε επιφυλακή και περιμένει τις εξελίξεις, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Politico.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή η ηρεμία ήταν προϊόν μιας απλής πραγματικότητας που για πολλά χρόνια παρέκαμψε μεγάλο μέρος της Ευρώπης: η Πολωνία μπορεί να έχει τον καλύτερο στρατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο δυναμώνει.
Η Πολωνία άρχισε να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες από το 2,4% του ΑΕΠ στο 5%. Ο πολωνικός στρατός έχει ήδη περισσότερα άρματα μάχης και οβίδες από τον γερμανικό στρατό και πρόκειται να έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη το 2035 με 300.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τους σημερινούς 170.000 της Γερμανίας. Ένα άλλο ζήτημα είναι αν η πολωνική στρατιωτική δύναμη θα μετατραπεί σε πολιτική επιρροή στην Ευρώπη, σημειώνουν οι αναλυτές του Politico.
Τώρα το Βερολίνο υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Βαρσοβίας να ενισχύσει την άμυνα, βλέποντας την Πολωνία ως ρυθμιστή που τη διαχωρίζει από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, το βλέπουν ως μια προσπάθεια της γερμανικής ηγεσίας να «ξαπλώσει σε μια αιώρα» ενώ οι υπόλοιποι «κάνουν όλη τη δουλειά».
«Ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι τόσο ισχυρός ώστε να μην χρειάζεται να πολεμά μόνο λόγω της δύναμής του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την παραμονή της ημέρας ανεξαρτησίας της Πολωνίας.
Πρόκειται για μια στροφή που έχει απήχηση στον απαραίτητο σύμμαχο, αυτόν της Πολωνίας. «Η Πολωνία έχει γίνει ο πιο σημαντικός εταίρος μας στην ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, αναφέροντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Πολωνία στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική. Ενώ η Γερμανία, παραδοσιακά ο βασικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή, παραμένει άξονας ως κόμβος εφοδιασμού, οι ατελείωτες συζητήσεις του Βερολίνου για το πώς θα αναστήσει τον στρατό του και η έλλειψη στρατηγικής κουλτούρας έχουν εμποδίσει την αποτελεσματικότητά του ως εταίρου, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Καθώς η Γερμανία συνεχίζει να συζητά τις λεπτομέρειες αυτού που αποκαλεί «Zeitenwende» ή στρατηγική καμπή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία πραγματοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις.
Total defence από τους Πολωνούς
Η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες της από το 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 5%. Ήδη από τον περσινό Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί: «Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού από 150.000 σε 300.000, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή του. Μετά τις αλλαγές, ο Πολωνικός Στρατός θα γίνει ο μεγαλύτερος της ΕΕ».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Βαρσοβία στρέφεται σε μεγάλες συμφωνίες εξοπλισμών με τη Νότια Κορέα για να εδραιώσει την υπεροχή της στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, η Πολωνία έχει παραγγείλει όπλα από την Κορέα αξίας μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Mariusz Cielma, συντάκτης και αναλυτής της Nowa Technika Wojskowa, ενός ιστότοπου ειδήσεων και αναλύσεων στρατιωτικής τεχνολογίας.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, 200 οβιδοβόλα K9 Thunder, 48 ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη FA-50 και 218 εκτοξευτές πυραύλων K239 Chunmoo. Και αυτά είναι μόνο ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός.