Τα μέλη της αντιπροσωπείας της επιτροπής υπογράμμισαν την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων παρακολούθησης και τη νομοθέτηση μέτρων προστασίας για τους πολίτες.
«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένει ακόμη να απαντηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Pega, Γερούν Λένερς, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για τις παρακολουθήσεις, επεσήμανε ότι «αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες». Μάλιστα, εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα, αλλά κάθε κόμμα εξέδωσε το δικό του.
«Η ελληνική κυβέρνηση μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της να απαγορεύσει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες. Αντικειμενικός στόχος κάθε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η επιβολή της τήρησης των εν ισχύι νόμων, με δημοκρατική επιτήρηση και πρόσβαση των πολιτών στα νόμιμα δικαιώματά τους», συμπλήρωσε ο Γερούν Λένερς.
«Υπάρχουν δύο σενάρια»
Από την πλευρά της η εισηγήτρια της επιτροπής, Σοφί Ι’ντ Φελντ, αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται.
«Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας», υπογράμμισε.
«Το Predator χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ενάντια σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Κάποιοι παρακολουθήθηκαν και επίσημα από την ΕΥΠ. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα λέει πως ήταν η INTELLEXA από μόνη της, για οποιονδήποτε λόγο. Το άλλο είναι πως έγινε από την κυβέρνηση ή κυβερνητικούς κύκλους», επεσήμανε, σύμφωνα με το news247.
«Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος τους διάλεξε και γιατί. Ποιος είχε το κίνητρο, τα μέσα και την δυνατότητα να το κάνει; Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Τάσος Τέλλογλου, Σταύρος Μαλιχούδης και ο ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια είχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιτάζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε “Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία” για την κυβερνητική παράταξη», συνέχισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Στη συνέχεια, μίλησε για το ποιοι μπορεί να επωφελούνται και έκανε αναφορά στους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, τον πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και στον Ανδρέα Λοβέρδο, σύμφωνα με το news247.
«Ποιος επωφελείται; Ακούσαμε για τους κ. κ. Δημητριάδη, Μπίτζιο και Λαβράνο που έχουν όλοι τους επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Ακούσαμε για τον κ. Κοντολέων, τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ. Οι κύριοι Μπίτζιος και Λαβράνος επωφελήθηκαν από έναν νέο νόμο το 2019 όπου απελευθερώθηκαν δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο κ. Μπίτζιος ήταν μέχρι πρόσφατα μάνατζερ και συνιδιοκτήτης της INTELLEXA, κοντά στον Ταλ Ντίλιαν και τον Πολωνό Πέλκζαρ Στάνισλαβ, διαχειριστή της KRIKEL. Και οι τρεις τους είναι συνδεδεμένοι με τη Μάλτα. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται πως ήταν πολύ κοντά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, συνυποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώην συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», δήλωσε.
Τέλος, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός και η Βουλή θα μπορούσαν να είχαν άρει το απόρρητο για τις πιο σημαντικές πληροφορίες.
«Λείπουν εκατοντάδες κομμάτια και αυτό δεν είναι καλό. Όλα δείχνουν στην κατεύθυνση ανθρώπων εντός της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση τον κ. Δημητριάδη και τους συνεργάτες τους. Αν κάποιοι εκτιμούν πως αυτό είναι ένα λάθος συμπέρασμα, προσκαλώ την κυβέρνηση να μοιραστεί μαζί μας τις κρίσιμες πληροφορίες για να μας αποδείξουν πως είναι λάθος. Το θέμα πρέπει άμεσα να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές του 2023», υπογράμμισε.