Όπως αποκαλύφθηκε χθες το μεσημέρι, ο Παπαθεοδώρου, τέως επικεφαλής του τμήματος παιδικών βιβλίων σε εκδοτικό οίκο, είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης από τις 18 Οκτωβρίου και εις βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Χωρίς να έχει γίνει κάποια καταγγελία σε βάρος του, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να τον εντοπίσει να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό με θύματα παιδιά, με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού «Child Protection System».
Ο συγγραφέας επισκέφθηκε ιστοσελίδες με παράνομο υλικό, κατέβασε και διατήρησε στην κατοχή του βίντεο με κακοποίηση παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Το σύστημα Child Protection System σαρώνει το διαδίκτυο και παγιδεύει τα παράνομα βίντεο, κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης τους σε σκληρούς δίσκους, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη τους και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η έρευνα
Η έρευνα κράτησε συνολικά περίπου δύο με τρεις μήνες. Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα στο σπίτι του και στον υπολογιστή του συγγραφέα εντοπίστηκαν πάνω από 90 βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα αγόρια και κορίτσια που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ηλικίας 10 έως 12 ετών.
Τι ισχυρίζεται ο Παπαθεοδώρου
Προανακριτικά, ο συλληφθείς δεν προέβη σε απολογία, ενώ στον ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε πως είχε κατεβάσει το παράνομο υλικό για «επαγγελματικούς λόγους», υποστηρίζοντας ότι σκόπευε να γράψει ένα βιβλίο. Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε και ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας σε ΜΜΕ, χθες το απόγευμα.
«Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη εναντίον του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου», πρόσθεσε ο συνήγορος, λέγοντας πως ο πελάτης του «εξέφρασε την απέχθειά του όσον αφορά το συγκεκριμένο υλικό» που είχε στην κατοχή του: «...γενικώς, ιστορικά μέχρι σήμερα, η θεματολογία του αφορούσε και προσέγγιζε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας. Έχει συγγράψει βιβλία για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό. Σε ένα τελευταίο του βιβλίο είχε περιγράψει ένα σκηνικό βιασμού».
Κατά τον συνήγορο του συλληφθέντα, ο Παπαθεοδώρου ήθελε «να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης [...] ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό».
Κάθε χρόνο, η ΕΛ.ΑΣ εντοπίζει δεκάδες παιδόφιλους που ανταλλάζουν βίντεο, με το σύστημα Child Protection.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος ατόμου για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους - εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.
Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD