Latest News

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία -Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Χερσώνα

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική πόλη-κλειδί Χερσώνα, το μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει από την έναρξη... της εισβολής.

Ο Ρώσος στρατηγός στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, επεσήμανε σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πως δεν είναι πλέον δυνατή η διατήρηση προμηθειών στην πόλη. 

«Η Χερσώνα δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξασφαλίσει την εκκένωση των κατοίκων της Χερσώνας» είπε ο στρατηγός. 

«Η απόφαση να αμυνθούμε στην αριστερή όχθη του Δνείπερου δεν είναι εύκολη, αλλά ταυτόχρονα θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας» συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Εξήγησε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα σε μια γραμμής άμυνας κατά μήκος του ποταμού». 

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής ηγέτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοβ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της πόλης, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι ήταν «πολύ πιθανό» οι ρωσικές δυνάμεις να χρειαστεί να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η πόλη αυτή ήταν μία από τους κύριους στόχους της Ρωσίας και η απώλειά της θα θεωρηθεί σημαντική ήττα από τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ειδικά γιατί έρχεται και μετά την προσάρτηση της περιοχής, μετά τα δημοψηφίσματα-παρωδία.