Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει προαναγγείλει χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, με στόχο την εξουδετέρωση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, αλλά οι επιχειρήσεις δεν ...έχουν αρχίσει.
Η προαναγγελία έγινε τον περασμένο Ιούνιο και επαναλήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, με πρόσχημα την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, την οποία οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να αποδώσουν στους Κούρδους.
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι Τούρκοι περιορίζονται σε αεροπορικές επιθέσεις και σε βομβαρδισμούς των κουρδικών θέσεων με δυνάμεις πυροβολικού.
Πόσο πιθανή είναι τελικά μία χερσαία επιχείρηση;
Σίγουρα η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει την παρουσία – με διάφορους τρόπους- στην Συρία, ισχυρών παραγόντων- όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν. Μπορεί ο Ερντογάν να δήλωσε ότι δεν θα ρωτήσει κανέναν για να εισβάλει, αλλά η Άγκυρα μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί στην περιοχή χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως τουλάχιστον από έναν από τους τρεις ισχυρούς παίκτες.
Στην παρούσα συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία η θέση της Ρωσίας, που διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία και στηρίζει την συριακή κυβέρνηση. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία. Τουρκικές πηγές έλεγαν στο al Jazeera ότι η Ρωσία εργάζεται για να ανταποκριθεί στα τουρκικά αιτήματα, ώστε να αποφευχθεί μία χερσαία επίθεση.
Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει δώσει προθεσμία στην ρωσική πλευρά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
Τι ζητάει η Τουρκία;
Οι τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλείται το al Jazeera, υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα θέλει να αποσυρθούν από τις περιοχές Μανμπίζ, Κομπάνι και Ταλ Ριφάατ του βορείου Ιράκ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που αποτελούνται κυρίως από μονάδες της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
Οι τουρκικές πηγές λένε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα είχε αντίρρηση αντί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να αναπτυχθούν στις περιοχές αυτές κυβερνητικές συριακές δυνάμεις.
Ποια είναι η θέση του SDF;
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν ζητήσει από την Ρωσία και τις ΗΠΑ να αποτρέψουν μία χερσαία επίθεση των Τούρκων. Ο επικεφαλής του SDF, Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μια πιο σθεναρή αμερικανική στάση και κατήγγειλε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα στα σύνορα.
Βασικός υποστηρικτής του SDF είναι οι ΗΠΑ, που χρησιμοποίησαν την κουρδική πολιτοφυλακή για να εξαρθρώσουν τους ισλαμιστές του ISIS από την περιοχή.
Ο Αμπντί προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών έχουν σταματήσει εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών.
Ο Αμπντί συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αλεξάντερ Τσιάκο, που είναι ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία. Εκπρόσωπος του SDF είπε ότι οι Ρώσοι μετέφεραν στους πολιτοφύλακες τα τουρκικά αιτήματα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν.
Γιατί θέλει η Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία;
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το YPG και κατά συνέπεια το SDF είναι το συριακό σκέλος του ΡΚΚ, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Το ΡΚΚ βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία από το 1984.
Η Τουρκία πιστεύει ότι οι σύμμαχοί της δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απειλή που συνιστά το ΡΚΚ για τα τουρκικά συμφέροντα και δεν κρύβει την ενόχλησή της για την δυτική υποστήριξη που παρέχεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο πλαίσιο της συμμαχίας που πολεμά κατά των ισλαμιστών.