Latest News

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Στη Χερσώνα ο ουκρανικός στρατός μετά την οπισθοχώρηση των Ρώσων - «Ο πόλεμος συνεχίζεται» [ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΡΤΗΣ]

 Στην πόλη-κλειδί της Χερσώνας εισήλθε τις προηγούμενες ώρες ο ουκρανικός στρατός μετά την ταχεία, όπως φαίνεται, οπισθοχώρηση του ρωσικού στρατού προς την ανατολική πλευρά του... Δνείπερου ποταμού. 

Εικόνες και βίντεο με Ουκρανούς κατοίκους της πόλης να έχουν βγει σε κεντρικούς δρόμους και να πανηγυρίζουν έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ο «πόλεμος συνεχίζεται».

«Καταλαβαίνω ότι όλοι εύχονται ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σίγουρα είμαστε αυτοί που το εύχονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αλλά όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη», σχολίασε ο Κουλέμπα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά τις πληροφορίες για ανακατάληψη της Χερσώνας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την εξέλιξη που σημειώθηκε στη Χερσώνα ως «ιστορική μέρα». 

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: «Χαιρετίζουμε την ουκρανική νίκη»

Η αμερικανική κυβέρνηση από την πλευρά της χαιρέτισε τη νίκη του ουκρανικού στρατού: «Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατήγαγαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που φιλοξενείται στην Καμπότζη.

Ο Σάλιβαν εκτίμησε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

«Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και ουσιαστικά (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Η ρωσική υποχώρηση ανατολικά του Δνείπερου

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε εχθές το απόγευμα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα προς την ανατολική.

«Ούτε μία μονάδα στρατιωτικού εξοπλισμού ή όπλων δεν έχει παραμείνει στη δεξιά (δυτική) όχθη. Το σύνολο των Ρώσων στρατιωτών πέρασαν στην αριστερή όχθη», σημείωσε το υπουργείο.

Ωστόσο, από την ουκρανική πλευρά έχουν υπάρξει αναφορές για Ρώσους στρατιώτες που τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τον ποταμό. 

Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση την Τετάρτη, λέγοντας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες να διατηρήσει τη θέση της και να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά της είναι «μάταιες» μπροστά στην ουκρανική αντεπίθεση.

Κρεμλίνο: Το καθεστώς της Χερσώνας ως «τμήμα της Ρωσίας» δεν αλλάζει

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους εχθές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές.

«Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει μετανιώσει που ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών σε μια θριαμβευτική εκδήλωση στη Μόσχα στις 30 Σεπτεμβρίου.