Ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, κάτι πάντως απίθανο να συμβεί με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο.
Ένα «κράτος-τρομοκράτης» δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να διαπιστώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε ενεργειακές υποδομές εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.
Αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για εργαλειοποίηση της ενέργειας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «ο ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην είναι όμηρος ενός διεθνούς τρομοκράτη - της Ρωσίας».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας του υποφέρουν όχι μόνο οι Ουκρανοί αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Όταν ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από το μηδέν και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με «όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Διαμαρτυρία του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εμφάνιση του ουκρανού προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία - όπως είπε - ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς. Παράλληλα έκανε λόγο για «απερίσκεπτες απειλές και τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
Ο Νεμπένζια υποστήριξε ότι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο.