Latest News

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μπάιντεν: Η υποχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα δείχνει ότι έχουν προβλήματα - Προσοχή εφιστά ο Ζελένσκι

 Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα δείχνει ότι αντιμετωπίζουν «πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέστησε προσοχή και προειδοποίησε τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι μπορεί να επίκειται μάχη για... την πόλη.  

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, διέταξε την Τετάρτη- σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά- να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού ενόψει ουκρανικών επιθέσεων. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, τη χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη απόφαση», αλλά παραδέχθηκε ότι η Χερσώνα «δεν μπορεί να εφοδιαστεί και να λειτουργήσει πλήρως». 

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει την έκταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Μόσχα. «Είναι απόδειξη του γεγονότος ότι ο ρωσικός στρατός έχει κάποια πραγματικά προβλήματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφορικά με τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, συμπλήρωσε: «Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι περίμεναν να πάρουν αυτή την απόφαση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ». 

Το Κίεβο αντέδρασε επιφυλακτικά, λέγοντας ότι κάποιες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στη Χερσώνα και πως η Μόσχα στέλνει επιπλέον προσωπικό στην περιοχή. Στο νέο μήνυμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι ζήτησε αυτοσυγκράτηση παρά τη «μεγάλη χαρά στα Μέσα σήμερα». «Ο εχθρός δεν μας φέρνει δώρα, δεν κάνει χειρονομίες καλής θέλησης. Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε κάτι», είπε. 

«Και όταν πολεμάς, πρέπει να καταλάβετε ότι σε κάθε βήμα υπάρχει πάντα αντίσταση από τον εχθρό, υπάρχουν απώλειες ζωών των ηρώων μας. Για αυτό, κινούμαστε πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό ρίσκο. Για το συμφέρον της απελευθέρωσης όλης της επικράτειάς μας και προκειμένου οι απώλειες να είναι οι λιγότερες δυνατές», συμπλήρωσε.  

«Μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ρωσική υποχώρηση», δήλωσε στο Reuters ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα φύγει από τη Χερσώνα χωρίς μάχη», έγραψε αργότερα στο Twitter. 

Οι προθέσεις της Μόσχας παραμένουν ασαφείς, επεσήμανε ο Ολεξέι Αρεστόβιτς, επίσης συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Φεύγουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο αν επρόκειτο για πλήρη αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram το βράδυ της Τετάρτης. 

«Και προς το παρόν, δεν ξέρουμε τις προθέσεις τους. Θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τη Χερσώνα; Κινούνται πολύ αργά», συμπλήρωσε. 

«Πάνω από 100.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί» 

Οι αρχικές ενδείξεις υποδεικνύουν πως η Ρωσία συνεχίζει την αποχώρησή της από τη Χερσώνα, δήλωσε ο Μαρκ Μάιλι, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί. 

«Δεν θα τους πάρει 1-2 ημέρες, ίσως χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες για να πάρουν αυτές τις δυνάμεις νότια του ποταμού», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία έχει περίπου 20-30.000 στρατιώτες βόρεια του Δνείπερου Ποταμού, στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις του Κιέβου «πιθανότατα» έχουν παρόμοιες απώλειες, συμπλήρωσε. 

Η υποχώρηση της Ρωσίας είναι «μέρος ενός γενικού μοτίβου», που δείχνει ότι η Μόσχα «έχει χάσει εντελώς τη δυναμική», σχολίασε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι κομμάτι του συνολικού μοτίβου ή της εικόνας που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, πως η Ρωσία έχει χάσει απολύτως τη δυναμική», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μιλώντας στο Sky News. 

«Αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη Ρωσία, έχουν ακόμη δυνατότητες», προειδοποίησε. «Έχουμε δει τα drones και τις επιθέσεις με πυραύλους. Αυτό δείχνει πως η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγάλη ζημιά», πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ στη Μόσχα, δύο από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους του πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκαν της απόφασης του Σουροβίκιν για την υποχώρηση από τη Χερσώνα. 

«Η απόφαση που πήρε δεν είναι εύκολη, αλλά ενήργησε ως ένας άνδρας που δεν φοβάται την ευθύνη. Το έκανε με οργανωμένο τρόπο, χωρίς φόβο, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για τη λήψη της απόφασης», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner. 

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο Τσετσένος ηγέτης που πολλές φορές έχει ζητήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στον πόλεμο, σχολίασε ότι ο Σουροβίκιν έκανε μια «δύσκολη αλλά σωστή» επιλογή, ανάμεσα στις «παράλογες θυσίες για χάρη ηχηρών δηλώσεων και τη διάσωση των ανεκτίμητων ζωών στρατιωτών».

Μια ουκρανική νίκη στη Χερσώνα θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μάλιστα μόνο μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της προσάρτησης της της συγκεκριμένης περιοχής, μαζί με άλλες τρεις. Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας είναι η μόνη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και βρίσκεται στο επίκεντρο της αντεπίθεσης του Κιέβου.