Latest News

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Σε έξαρση η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές

 Ομιλία στη Βουλή παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση... και Εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κακοποίηση ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση και πρέπει να υπάρξει απάντηση από εμάς» ενώ το σχέδιο «βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση». 

«Θα ήθελα να επισημάνω πως δεν πρόκειται για βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις. Το σχέδιο είχε συζητηθεί και εγκριθεί πολύ πριν το σοκαριστικό περιστατικό του Κολωνού», σημείωσε. 

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι στην Ελλάδα εκτιμάται πως «16% των παιδιών μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης» και «μόλις το 2% έρχεται στο φως».

«Είναι ενθαρρυντικό πως πλέον καταγγέλλονται τα περιστατικά και η αστυνομία εξιχνιάζει αρκετές υποθέσεις. Όμως αυτά είναι ακόμα λίγα [...] Τη σιωπή ευνοούν τα στερεότυπα που συχνά οδηγούν στο στιγματισμό του θύματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η πολυνομία φέρνει καθυστερήσεις και διαχρονικές αγκυλώσεις της κοινωνίας και της οικογένειας πριμοδοτούν τη συγκάλυψη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «περισσότερες δομές προστασίας ανηλίκων» και ισχυρίστηκε ότι «πλέον έχουν ήδη αυστηροποιηθεί οι ποινές για εγκλήματα αυτά του είδους» καθώς «ο βιασμός ανηλίκου επισύρει ισόβια». 

Προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, «ειδική εκπαίδευση σε αστυνομικούς και σύγχρονα μέσα για τον εντοπισμό των δραστών». Ωστόσο, μίλησε για μάστιγα με πολλές αιτίες που «κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας. Χρησιμοποιεί προσωπεία».