Latest News

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Στη Χερσώνα ο Ζελένσκι- «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη» [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Χερσώνα λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ...ρωσικό ζυγό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μίλησε με στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, λέγοντας ότι η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη.

Σημειώνεται ότι η επανακατάληψη της Χερσώνας, από τις πρώτες πόλεις που πολιόρκησαν οι Ρώσοι είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τις δυνάμεις του Πούτιν.

Η Μόσχα την είχε ανακηρύξει διοικητικό κέντρο της παράνομα προσαρτημένης περιοχής και ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Τις μέρες που ακολούθησαν οι ντόπιοι εθεάθησαν να πανηγυρίζουν, καθώς κάποιοι ξαναβρέθηκαν με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είχαν δει για μήνες.

Ο Ζελένσκι είπε στους στρατιώτες ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για ειρήνη, ειρήνη για όλη τη χώρα μας», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι τα πυραυλικά συστήματα Himars από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντική βοήθεια για το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, μερικοί από τους οποίους κυμάτισαν σημαίες της Ουκρανίας ή τις είχαν στους ώμους τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι είναι «πραγματικά χαρούμενος» για την απελευθέρωση, όπως και ο λαός της Ουκρανίας ενώ σημείωσε ότι «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εδάφη άλλης χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Χερσώνας που εγκαταλείφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς υποχωρούσαν.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς και η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.