Latest News

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Λεοντίδες: Κορυφώνεται απόψε η φθινοπωρινή «βροχή» διαττόντων αστέρων [ΒΙΝΤΕΟ]

 
Κορυφώνεται το αποψινό βράδυ, έως τα χαράματα της Παρασκευής, η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα...

Πρόκειται για μέσης έντασης «βροχή» διαττόντων, η οποία κατά καιρούς φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Συνήθως υπάρχουν έως 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, όμως περίπου κάθε 33 χρόνια υπάρχει ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν το 2001. 

Η συγκεκριμένη «βροχή» διαττόντων- που διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου- φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, είναι τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1865. 

Κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Καθώς ο πλανήτης μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες.