Η Νάιλα Μανγκούς βρίσκεται επικεφαλής της διπλωματίας της Λιβύης, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η δυναμική υπουργός στο μουσουλμανικό αυτό κράτος, σπούδασε νομικά στις ΗΠΑ, διατηρώντας, πάντοτε, ενεργές τις διασυνδέσεις της πέραν του Ατλαντικού.
Οι Ρώσοι και γενικότερα οι φίλιες δυνάμεις στον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκουν πλέον απέναντί τους τη Νάιλα Μανγκούς.
Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, η Μανγκούς δεν έχει εγκαταλείψει το όραμά της για μία «κοινωνία των πολιτών», κατά τα δυτικά πρότυπα.
Εγκατέλειψε την πατρίδα της το 2012 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακριβώς όταν άρχιζε να φουντώνει ο εμφύλιος. Τότε, δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή της για την τροπή της λαϊκής εξέγερσης που έριξε τον Λίβυο δικτάτορα από τον θρόνο του για να τον λιντσάρει μέχρι θανάτου.
Από θέση ισχύος πια, η Νάιλα Μανγκούς είναι εκείνη που υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκολιβυκή συμφωνία, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα.
Πριν από λίγα 24ωρα, η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη έσπευσε να στηρίξει την Μανγκούς. Το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, αποφάσισε την αποπομπή της Νάιλα Μανγκούς από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.
Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, η Νάιλα Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της.
Το παρασκήνιο της εκβιαστικής συνάντησης με τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Απέτυχε η προσπάθεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης να στήσει παγίδα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να συναντηθεί με την Νάιλα Μανγκούς με στόχο ένα φωτογραφικό καρέ του ίδιου με την Λίβυα ομόλογό του.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει ως μοναδική αρμοδιότητα την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα και όχι την υπογραφή παράνομων κειμένων όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή συμφωνιών όπως αυτή με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.
Η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και το «φάουλ πλέι» έγινε αντιληπτή από τον υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση το αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί στην Τρίπολη να μην ανοίξει καν την πόρτα του αλλά αντίθετα να απογειωθεί για τη Βεγγάζη. Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε να κάνει και «καψόνι» στην ελληνική αποστολή εμποδίζοντας το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια να αναχωρήσει για Βεγγάζη και τελικά αυτό χρειάστηκε να ταξιδέψει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να φτάσει στην ανατολική Λιβύη.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Προσπάθεια εκβιασμού της κατάστασης
Η εκτίμηση που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι λιβυκές αρχές προχώρησαν στην κίνηση αυτή καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση.
Οι ενέργειες, πάντως, της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης – του ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα – Μοχάμεντ Μένφι, να εμφανίζεται δυσαρεστημένος.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ο Μένφι «είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».
Το λιβυκό ΥΠΕΞ, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται από τις αντιδράσεις καθώς όχι μόνο εμφανίστηκε να ζητάει τα ρέστα κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στάση του και να αποδοκιμάζει τις ενέργειές του, αλλά φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu να έχει προχωρήσει και στην ανάκληση του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ακύρωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μοχάμεντ Μένφι ελήφθη «καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».