Latest News

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Η Black Friday στην Μόσχα: Πώς δυτικές εταιρείες επέστρεψαν στη ρωσική αγορά (ή δεν έφυγαν ποτέ)

 Ενώ το Κίεβο βυθίζεται στο σκοτάδι λόγω της σοβαρής έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, η Μόσχα είναι διακοσμημένη με χιλιάδες φώτα για τις γιορτές που... έρχονται, γράφει ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Pais που ταξίδεψε στην Belokamennaya και περπάτησε στους δρόμους της πόλης.

Η Belokamennaya είναι ένας σταθμός στον κεντρικό κύκλο της Μόσχας, μια κυκλική, σιδηροδρομική γραμμή ενσωματωμένη στο μετρό της Μόσχας.

«Κατάφερα να παρατηρήσω ότι, με την πρώτη ματιά, οι κυρώσεις δεν είχαν καμία επίδραση στις φωτεινές βιτρίνες των ρωσικών εμπορικών κέντρων», υποστηρίζει. 

Όσοι έχουν χρήματα μπορούν να αντέξουν οικονομικά, όπως και πριν, να αγοράσουν προϊόντα brands που υποτίθεται πως είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εφαρμογή των κυρώσεων.

«Ευρωπαϊκά ρούχα, αμερικανικά ηλεκτρονικά είδη, μοντέρνα αρωματα, σήμερα μπορείτε να τα βρείτε όλα αυτά ή σχεδόν όλα, ωστόσο, κοστίζει περισσότερο. Το πιο πρόσφατο iPhone, ένας καπουτσίνο στα «ξαναβαφτισμένα» Starbucks ή ένα πουκάμισο Inditex (σ.σ. ισπανική εταιρεία ένδυσης) όλα είναι στις βιτρίνες, των οποίων τα φώτα φωτίζουν μια σοβαρή οικονομική κρίση», γράφει ο δημοσιογράφος.

«Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται στο ιστορικό εμπορικό κέντρο GUM που βρίσκεται δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει, αλλά άλλοι πρώην διανομείς συνεχίζουν να πωλούν τα προϊόντα τους. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για άλλα μεγάλα εμπορικά κέντρα που χτίστηκαν στο απόγειο της άνθησης, όπως το γιγαντιαίο Evropeiskiy στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού του Κιέβου και το τουριστικό Novy Arbat, όπου οι φωτεινές επιγραφές αστράφτουν και δεκάδες καταστήματα είναι ήδη στολισμένα για τα Χριστούγεννα. Εκεί, η υπερκαπιταλιστική Black Friday διαφημίζεται ακόμη και σε μια γιγαντιαία αφίσα, παρά την σθεναρή υπεράσπιση του Κρεμλίνου στις «παραδοσιακές αξίες» του», σημειώνει το ισπανικό δημοσίευμα.

«Παράλληλες εισαγωγές»

Ο δημοσιογράφος συνδέει την εισροή προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις με την απόφαση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις λεγόμενες «παράλληλες εισαγωγές», δηλαδή το παραεμπόριο ορισμένων brand χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ναι, οι δυτικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κυρίως λόγω δυσκολιών να βγάλουν κέρδος ή φόβου για ζημιά στη φήμη toyw, αλλά τα προϊόντα τους επέστρεψαν σε μυστικά μονοπάτια στην πρωτεύουσα.

Ο δημοσιογράφος δεν παρατηρεί σοβαρή έλλειψη δυτικών προϊόντων ούτε στο GUM. Επωνυμίες όπως Chanel, Burberry ή Bulgari, Swatch, Omega, Hugo Boss, Manolo Blahnik, Lacoste, New Balance, Rolex ή Mont-Blanc εξακολουθούν να διεκδικούν την προτίμηση των αγοραστών εκεί.

Αλλαγή επωνυμίας και ακριβότερες τιμές

«Και η Samsung άνοιξε ξανά με υψηλότερες τιμές: το κινητό σας Galaxy A52 κοστίζει 26.990 ρούβλια, σχεδόν 100 ευρώ περισσότερα από ό,τι στην Ισπανία. Και άλλα καταστήματα μόλις μετονόμασαν τις ταμπέλες τους: το Levi's ονομάζεται πλέον Jeans'A (Jeans'A, στα ρωσικά) και τα παντελόνια του με τις μάρκες "501" και "502" κοστίζουν από 15.000 έως 16.000 ρούβλια, περίπου 250 ευρώ στο τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία είναι δύο φορές ακριβότερη από την Ισπανία», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Eίδη πολυτελείας pia για τον μέσο Ρώσο, τα οποία γίνονται απρόσιτα. Έτσι, σύμφωνα με τη Rosstat, ο μέσος μισθός στην πρωτεύουσα το 2021 έφτασε τα 111.092 ρούβλια και ο μέσος όρος στη χώρα 56.495 ρούβλια. Ο πληθωρισμός επηρέασε και την πτώση της αγοραστικής δύναμης, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία εκτοξεύτηκε και έφτασε στο 48%.

H Apple έκλεισε τα επίσημα καταστήματά της την 1η Μαρτίου, αμέσως μετά την έναρξη του CBO. Όμως οι βιτρίνες είναι γεμάτες iPhone 14 Pro Max στα 256 gigabyte και κοστίζει 144.990 ρούβλια, σχεδόν 2300 ευρώ έναντι 1599 ευρώ στην Ισπανία.

Κλειστά στόματα

Η εφημερίδα ρώτησε τους πωλητές από πού προέρχονται τα αμερικανικά gadget στη Ρωσία, αλλά όλοι οι πωλητές απέφευγαν τις απαντήσεις. Και έτσι όλα είναι ξεκάθαρα: τα εμπορεύματα έρχονται από την Τουρκία, την Ινδία και άλλες φιλικές χώρες. H Λευκορωσία ήταν η κύρια χώρα του λαθρεμπορίου και σήμερα άλλες χώρες έχουν πάρει τη σκυτάλη.