Latest News

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

7 ανατροπές στα… Airbnb - Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και εταιρίες

Τα πάνω κάτω για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να φέρει το νέο πλαίσιο που... επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

 Γνώστες των εξελίξεων κάνουν λόγο για περισσότερο φορολογική παρέμβαση παρά για περιορισμούς στην αγορά. Η συγκεκριμένη αγορά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε έσοδα, διαθέσιμα ακίνητα και μισθώσεις, κερδίζοντας κάθε χρόνο μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική «πίτα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, το νέο πλαίσιο δεν θα αφορά όλους όσοι διαθέτουν τα ακίνητά τους προς βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά «θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειονότητας που εκμισθώνει ένα ή δύο ακίνητα».

Στο τραπέζι

Στα μέτρα που έχουν προταθεί και εξετάζονται περιλαμβάνονται και περιορισμοί, που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων χαρακτηρίζουν «εξοντωτικούς». Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουν τα εξής:

1 Χρονικοί περιορισμοί, ώστε να μπει ανώτατο όριο 90 ημερών ετησίως, που θα γίνεται 60 σε περιπτώσεις όπως των νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

2 Oριο στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή, με δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά φυσικό πρόσωπο. Οσοι υπερβαίνουν τα όρια θα περνούν στη φορολογική σφαίρα των νομικών προσώπων.

3 Θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ. για δωμάτιο και 18 τ.μ. για διαμέρισμα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, με ανώτατο αριθμό δέκα δωματίων.

4 Πιστοποιήσεις υγιεινής και πυρασφάλειας, ασφάλιση αστικής ευθύνης και υποχρέωση συμμόρφωσης με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έχουν και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα ή τα ξενοδοχεία.

5 Τέλη διαμονής υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής. Επίσης, οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει να λογίζεται υψηλότερος φόρος εισοδήματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια και επιβολή ΦΠΑ για τα ακίνητα που διατίθενται για τουριστική διαμονή πάνω από 3 συνεχή χρόνια.

6 Αύξηση των κοινοχρήστων κατά 25% και απαραίτητα απόφαση Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών για το αν θα επιτρέπεται η μίσθωση.

7 Εφαρμογή συστήματος ελέγχου καταγγελιών κατά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, με αυστηροποίηση των κυρώσεων και των προστίμων.

Εισπράξεις

Στα 3,4 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα φτάσει ο τζίρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων το 2022. Ενα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής «πίτας» που χάνουν οι επιχειρήσεις και τις κάνει να πιέζουν για κυβερνητική παρέμβαση. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 14% της εκτιμώμενης συνολικής τουριστικής δαπάνης των 23,4 δισ. ευρώ. Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες μικρότερων καταλυμάτων έχουν λόγους να ανησυχούν, καθώς οι ρυθμοί επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι εντυπωσιακοί. Το 2016 τα ετήσια έσοδά τους ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, όταν η τουριστική δαπάνη έφθανε τα 16 δισ. ευρώ. Στη χρονιά των ρεκόρ, το 2019, υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,96 δισ. ευρώ, με 21,8 δισ. ευρώ τουριστική δαπάνη και, με εξαίρεση στα χρόνια των περιορισμών της πανδημίας, η αύξηση εσόδων για τις «μικρές» μισθώσεις συνεχίζεται.

«Αλμα»

Σε μελέτη της Grant Thornton για τη μεγέθυνση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων τονίζεται ότι ο αριθμός των καταχωρίσεων έφτασε φέτος τις 215.000, από 195.000 το 2019. Παράλληλα, εκρηκτικός μοιάζει να είναι και ο αριθμός αύξησης των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων, που φτάνει τις 129.000 φέτος από 117.000 το 2019 και 57.000 το 2016.

ΠΟΜΙΔΑ

Οικονομικό στραγγαλισμό «βλέπουν» οι ιδιοκτήτες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μαζί με το Σύνδεσμο Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (ΣΤΑΜΑ), στην οποία επισημαίνουν ότι τα μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό». Τονίζουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση φορολογείται ήδη πολύ βαρύτερα, με συντελεστή που φτάνει το 45% και χωρίς καμιά έκπτωση δαπανών, σε αντίθεση με την ξενοδοχία που φορολογείται με 22% και με έκπτωση όλων των δαπανών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Στο δικαίωμα των δήμων να καθορίζουν ανώτατο όριο κατοικιών, απαντούν ότι θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες. Για τη μη επιβολή ΦΠΑ τονίζουν ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά γενικευμένη πανευρωπαϊκή πρακτική.

Επενδύσεις

«Ολοι όσοι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να τα συζητήσουν με τους ιδιοκτήτες, να λάβουν υπόψη τους ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά, τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των ακινήτων τους. Πολλές από τις επενδύσεις έχουν γίνει με τραπεζικό δανεισμό. Η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο, και έχει οδηγήσει σε αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών. Η τεράστια χρησιμότητά του για τις οικονομίες και τις κοινωνίες δεν αμφισβητείται παρά μόνον από όσους έχουν συμφέρον στη συνέχιση της μονοπώλησης των εσόδων από τον τουρισμό», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.