Σε μία καταγγελία για συνθήκες απομόνωσης, χειραγώγησης και εργασίας ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου, προέβη σήμερα ένα αγόρι με το... όνομα Παΐσιος.
Η καταγγελία του ξεκινά με μία περιγραφή που φαίνεται να επιβεβαιώνει και μαρτυρίες άλλης κοπέλας για τιμωρητική απομόνωση σε δομή της Χίου. Όπως μαρτυρά, τον είχαν εννέα ολόκληρους μήνες σε έναν δωμάτιο κλεισμένο, και του επέτρεπαν να πηγαίνει τουαλέτα μόνο το πρωί. Μάλιστα ο παράνομος εγκλεισμός του έλαβε χώρα σε μία ηλικία που θα έπρεπε βάσει νόμου να πηγαίνει υποχρεωτικά σχολείο, και να παρακολουθεί τα μαθήματα της δευτέρας γυμνασίου.
«Υπάρχουν κι άλλα παιδιά που δεν πάνε σχολείο και δουλεύουν» και κατηγορεί ονομαστικά τον ιδρυτή της Κιβωτού, πατέρα Αντώνιο, πως τον χειραγώγησε και τον έκοψε από το σχολείο: «Ο παπα-Αντώνης με σταμάτησε από το σχολείο (...) Με κατέστρεψε η κιβωτός, γιατί όλοι ζητούν ένα χαρτί », είπε και περιέγραψε την αντίδραση του πατέρα Αντωνίου, όταν του είπε πως ήθελε να γίνει κομμωτής.
Σε ηλικία 16 ετών εξέφρασε την επιθυμία να γίνει κομμωτής, αλλά ο πατέρας Αντώνιος τον απώθησε. «Μου είπε πως αυτό δεν είναι για το σώμα μου. «Εσύ είσαι μόνο για την οικοδομή, αυτό (σ.σ η κομμωτική) είναι για τις γυναίκες πιο πολύ».
Όλα αυτά έγιναν σε ηλικία 16 ετών και όπως λέει ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος τον έστειλε να δουλέψει στη Χίο, σε δομή της Κιβωτού, με ωρομίσθιο 0,1 ευρώ. «Διάλεγε ο πάτερ, να τους κρατάει μέσα, να μην έχει παραπάνω έξοδα, να μην πληρώνει τους άλλους» προσθέτει.
«Καίγαμε ρούχα από δωρεές»
Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη που έκανε για τη μεταχείριση ορισμένων εκ των ρούχων που είχαν συγκεντρωθεί από δωρέες. Η αποκάλυψη ήρθε αυθόρμητα, όσο περιέγραψε τις δουλειές για τις οποίες αμοιβόταν με 10 λεπτά του ευρώ. «Καθαρίζαμε τα ζώα, στις αποθήκες πετάγαμε και καίγαμε ρούχα που μας έφερνε ο κόσμος».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον λόγο που κατέστρεφαν ρούχα, απάντησε «επειδή ήταν πολλά. Το έχω κάνει. Με έβαλαν και το έκανα».
Σχολιάζοντας τις μαρτυρίες τροφίμων που διαψεύδουν τις καταγγελίες, ο Παΐσιος απαντά: «Έχω δει πολλά παιδιά που βγαίνουν και λένε δεν ισχύει. Παιδιά που δεν κάθονταν 24ωρες με τον πάτερ, που δεν έμεναν σε μια δομή. Το τι έχουν δει τα μάτια μου...» προσθέτει, περιγράφοντας πως υπεύθυνοι μιλούσαν υποτιμητικά και σε άλλο παιδί, που είχε εκφράσει την επιθυμία του να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. «Σιγά μη γίνεις ποδοσφαιριστής».
Τον χώρισαν από τις αδελφές του
Κατά τον ίδιο, τον 2017, στην αλλαγή της χρονιάς, τον χώρισαν από τις αδελφές του. «Όταν άλλαζε ο χρόνος το 2017, σε ένα βράδυ μας «έσπασαν». Για να μην παρασύρουμε τα παιδιά και να μην τα κάνουμε κακά».
Ερωτήματα εγείρει και ένα περιστατικό με τον πατέρα του, που είχε έρθει να τον επισκεφθεί στην δομή, αλλά υπεύθυνοι τους παρεμπόδισαν. «Έδιωξαν τον πατέρα μου, δεν τον άφησαν να με δει. Με έβαλαν να πάω ένα καροτσάκι στην αποθήκη. Όταν γύρισα μου είπαν «ο πατέρας σου έφυγε, δεν μπορούσε να κάτσει».
Το παιδί μάζεψε χρήματα από το πενιχρό ωρομίσθιο και αγόρασε ένα κινητό για να επικοινωνεί με τη μητέρα και τον πατέρα του. «Και μου έλεγχαν το κινητό, με ποιους μιλάω»
Ενδεικτικό της ψυχολογικής πίεσης και κατάστασης που επικρατούσε στη δομή, ήταν και η αντίδρασή του στον διαχωρισμό του από τις αδελφές και τους γονείς του. «Είχα πάθει ψυχολογικά. Χάραξα στο χέρι μου τα αρχικά των ονομάτων των αδελφών μου, της μάνας μου και του πατέρα μου»