Επίδειξη ισχύος πραγματοποιούν τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun»...
Συγηκεκριμένα, η εφημερίδα «Turkiye», γράφει πως «όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας». Στο ρεπορτάζ, αναλύει τις δυνατότητες του πυραύλου, που μπορεί να χτυπήσει στόχους και στα ελληνικά εδάφη.
«Ο εγχώριος πύραυλος “Tayfun” έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο “Tayfun” πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα παρουσιάζεται και χάρτης με την εμβέλεια του πυραύλου που, πέρα από την Ελλάδα, περιλαμβάνει και άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.
Επίσης, Τούρκοι αναλυτές σχολίαζαν ότι «με τον “Tayfun” τώρα μπορούμε να πλήξουμε και την Αθήνα και όλη την Ελλάδα».
Οι ίδιοι σχολίαζαν, ότι «μέχρι τώρα μπορούσαμε να πλήξουμε στόχους στα ελληνικά νησιά».
Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ ανέφερε στο CNN Turk: «Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εμβέλεια σε πυραυλικό σύστημα, το οποίο διαθέτουμε ήταν το Bora. Aυτό το σύστημα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 280 χιλιομέτρων. Κι όταν συζητούσαμε τα νησιά, τότε έθεταν το ζήτημα Bora, διότι η χώρα μας σε επίπεδο τακτικής αυτό είχε. Η Τουρκία δεν είχε στην διάθεση της κάποιο βαλλιστικό πύραυλο. Σήμερα μιλάμε για την εμβέλεια ενός βαλλιστικού πυραύλου. Εμείς δεν μιλάμε πια για εμβέλεια 561 χιλιομέτρων, λέμε πως πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα. Ίσως έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια».
Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιτζόγλου ανέφερε: «Εγώ το υπολόγισα. Η απόσταση Σμύρνης – Aθήνας είναι 411 χιλιόμετρα».
Και ο Γιαράρ πρόσθεσε: «Όλο μας έλεγαν πως θα πλήξουν τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη, θα πλήξουν όλη την Κωνσταντινούπολη. Θα παρακαλέσω να μετρήσετε και την απόσταση Κωνσταντινούπολης – Aθήνας».
Νέες απειλές από τον Καλίν
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε την Τρίτη (18/10) ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έθεσε ως όρο για τη μείωση της έντασης την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Χθες το είπα και στην συνομιλία μου με τον Σάλιβαν, τον σύμβούλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Του είπα “τα οπλικά συστήματα που τους παραχωρείτε τα μεταφέρουν στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το έχετε αντιληφθεί αυτό; To είχα πει και στην τετ α τετ συνάντηση μας στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποιήστε τους Έλληνες μην σας χρησιμοποιήσουν“.
Εκείνος μου είπε πως θα κάνουν κάποια βήματα, δεν παίρνουν το μέρος κανενός, δεν είναι υπέρ της έντασης. Τότε του είπα “μην επιτρέπετε τους Έλληνες να σας χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο”.
H πηγή της έντασης είναι η Ελλάδα. Και πάλι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει βήματα για να μειωθεί η ένταση. Για παράδειγμα ας ξεκινήσουν αποσύροντας τα όπλα, οπλικά συστήματα, στρατιωτικές δυνάμεις, αστυνομικές δυνάμεις, από τα νησιά, τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δεν έχει σημασία αν είναι αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά συστήματα».