Όπως εξήγησε, το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι, με το καλάθι του νοικοκυριού, δεν είναι στόχος να περιοριστεί η ακρίβεια καθώς, «το καλάθι αφορά ένα κλάσμα προϊόντων, δεν μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προσπάθεια που σκεφτήκαμε με τους συνεργάτες μου και έχει στόχο να δώσει στη θύελλα του πληθωρισμού έναν χώρο βασικών προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία του νοικοκυριού, όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τον πληθωρισμό. Στόχος είναι, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι όταν μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού» να ξέρουν ότι είναι το φθηνότερο προϊόν. Η μάχη του πληθωρισμού γίνεται με άλλους τρόπους, με το πλαφόν στο κέρδος για παράδειγμα».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι δεν θα μπει ειδικό πλαφόν για τα προϊόντα του καλαθιού ενώ σχεδιάζεται να ενταχθούν, εξ αρχής, στη λίστα, το αλεύρι και τα όσπρια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι δεν θα μπει ειδικό πλαφόν στις τιμές του καλαθιού και πρόσθεσε: «Πλαφόν υπάρχει ούτως ή άλλως για τα κρίσιμα προϊόντα διαβίωσης. Το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει. Το αλεύρι για παράδειγμα σκεφτόμαστε να το εντάξουμε από την αρχή, να κάνουμε αυτή την αλλαγή, και κοιτάμε και για τα όσπρια. Δεν μπορούμε να "ξεχειλώσουμε" την λίστα γιατί δεν θα έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Νόημα έχει οι εταιρείες να κάνουν τιμές που θα είναι κάτω από το κόστος τους».