Συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν....
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο εναρκτήριο πρόγραμμα της εβδομάδας Mevlid-i Nebi, που θα κορυφωθεί στα γενέθλια του Μωάμεθ, στις 7 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, επανέλαβε τον ισχυρισμό πώς «τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο». «Ακούγεται η φωνή του κόσμου; Όχι. Οι φρεγάτες μας τρέχουν και τους σώζουν από τη θάλασσα. Γιατί είμαστε μουσουλμάνοι. Εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων μας», είπε.
Σημειώνεται ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα ενεργειακά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.