Δύο στοιχεία μπαίνουν στην εξίσωση της καταστροφής, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Το πρώτο στοιχείο είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος ήταν πάρα πολύ μεγάλος, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακραία βροχόπτωση, η οποία έπεσε επιλεγμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στην περιοχή πάνω από την Αγία Πελαγία όπου οι κλίσεις του εδάφους ήταν πάρα πολύ ισχυρές και όπου είχαμε να κάνουμε με πετρώματα τα οποία ήταν εύκολα στη διάβρωση», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.
«Έτσι λοιπόν, με μεγάλη ταχύτητα, τα νερά μαζί με το έδαφος, μαζί με τη λάσπη, μαζί με αντικείμενα, μαζί με τα αυτοκίνητα, κατέβηκαν προς τα κάτω, οπότε έφτασαν στον οικιστικό ιστό», συμπλήρωσε. «Αυτός ήταν λοιπόν ο κίνδυνος. Ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που ουσιαστικά έρχεται και στοιχειοθετεί την κλιματική κρίση», σημείωσε.
Ο δεύτερος παράγοντας της εξίσωσης είναι η τρωτότητα, συνέχισε ο Ευθύμιος Λέκκας. «Η τρωτότητα στην περιοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό άναρχα δομημένο, με ένα ποτάμι το οποίο ουσιαστικά είχε κλειστεί και δεν μπορούσε να παραλάβει όλα αυτά τα φορτία. Και δεν θα μπορούσε να τα παραλάβει», εξήγησε ο καθηγητής.
Εξαιτίας αυτών των στοιχείων, «το αποτέλεσμα της εξίσωσης»- του κινδύνου της τρωτότητας- «ήταν πάρα πολύ μεγάλο, με μεγάλες καταστροφές και θύματα», συνόψισε ο κ. Λέκκας.
«Η βροχή ήταν τόσο μεγάλη ούτως ώστε είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο όγκο. Το αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να παραλάβει 30-40 κυβικά το δευτερόλεπτο και ουσιαστικά είχαμε έναν όγκο της τάξης των 150 κυβικών ανά δευτερόλεπτο», τόνισε ο καθηγητής.