Latest News

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σύσταση ΥΠΕΞ για Έλληνες στην Ουκρανία: «Να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα»

 Νέα σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών για άμεση αναχώρηση των Ελλήνων πολιτών από... την Ουκρανία.

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας, όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα και άλλους ανώτατους αξιωματούχους. 

Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία, μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Οδησσό. 

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από επιθέσεις σε υποδομές κρίσιμης σημασίας στην πρωτεύουσα, οι οποίες προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε τμήμα της πόλης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. 

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (...) εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον μιας ενεργειακής εγκατάστασης στην αριστερή όχθη της πρωτεύουσας Κιέβου: σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε», ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «κρίσιμη» μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων ημερών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς προκαλούνται σημαντικές διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, ανακοίνωσε η προεδρία. 

«Η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη σε όλη τη χώρα, επειδή οι περιφέρειές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο. «Είναι απαραίτητο όλη η χώρα να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τη θέρμανση», συμπλήρωσε.

ΥΠΕΞ: Να φύγουν άμεσα οι Έλληνες από την Ουκρανία

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. 

Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, επεσήμανε το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι εξακολουθεί να «αποθαρρύνει έντονα» όλα τα ταξίδια στη χώρα

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία «να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο». Σημειώνεται ότι η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό. 

«Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας ενόψει του ταξιδιού του. 

«Έχω πει επανειλημμένως ότι το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι ευαγγέλιο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επαφές που είχε στο Κάιρο, το Λονδίνο, τη Βαλέτα και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες στο Λουξεμβούργο. 

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «μπορεί κάλλιστα να λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. «Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε», συμπλήρωσε.