Το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατέκτησε η εθνική ομάδα... της Ελλάδας.
Πρόκειται για μία παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας στην οποία λαμβάνουν μέρος ομάδες από 182 χώρες με εφήβους ηλικίας 16-18 ετών. Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από 5 μαθητές Λυκείου και υποστηρίχθηκε από επιπλέον 4 μέλη του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής και 2 προπονητές. Συνολικά αποτελείται από 35 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών κι επιπλέον 8 νεότερα μέλη ηλικίας 12 – 14 τα οποία συμμετέχουν ως προεθνική.
Δύο από τα μέλη της ελληνικής ομάδας, οι Σταύρος Οικονόμου και Βασίλης Καραφείζης, αλλά και τον προπονητή τους, Πέτρο Περλατίδη, και τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Eduact και πρεσβευτή STEM προγραμμάτων & διαγωνισμών ρομποτικής της FIRST® στην Ελλάδα, Κώστα Βασιλείου.
Οι μαθητές αναφέρθηκαν στον σημαντικό ανταγωνισμό που γνώρισαν, αλλά αυτό δεν τους πτόησε και κατάφεραν να ξεχωρίσουν.
Στην Ολυμπιάδα, οι ομάδες κλήθηκαν να ερευνήσουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα του CO2 στην ατμόσφαιρα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα δημιούργησε το ρομπότ Aethra Project συνδυάζοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα τις αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.