Αν και περιορισμένης έκτασης, μια συμφωνία θα σηματοδοτήσει έναν σημαντικό συμβιβασμό μεταξύ κρατών με ιστορία στις συγκρούσεις, ανοίγοντας το δρόμο για υπεράκτια εξερεύνηση σε τομείς ενέργειας και μετριάζοντας τις πρόσφατες εντάσεις.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας», δήλωσε ο Γαΐρ Λαπίντ, σήμερα.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε νωρίτερα ότι οι όροι του τελικού προσχέδιο που έλαβε από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν ικανοποίησαν τον Λίβανο και ελπίζει ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό, ανέφερε η προεδρία σε δήλωση που επικαλείται το Reuters.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Eyal Hulata, νωρίτερα αποτίμησε επίσης θετικά το σχέδιο. «Όλες οι απαιτήσεις μας ικανοποιήθηκαν, οι αλλαγές που ζητήσαμε διορθώθηκαν. Προστατέψαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και είμαστε καθ' οδόν προς μια ιστορική συμφωνία», είπε.
Ο Χόχσταϊν βρίσκεται μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.
Η βαριά οπλισμένη, υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική ομάδα της Χεζμπολάχ δεν σχολίασε λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις καθ' όλη τη διάρκεια των έμμεσων διαπραγματεύσεων, αλλά δήλωσε ότι θα συμφωνούσε με τη θέση της λιβανικής κυβέρνησης.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει για κλιμάκωση εάν η συμφωνία δεν κατοχυρώσει τα θαλάσσια δικαιώματα του Λιβάνου. Ο Nasrallah πρόκειται να σήμερα να παραχωρήσει σχετική ομιλία.
Νωρίτερα, ο Λιβανέζος διαπραγματευτής Elias Bou Saab είπε στο Reuters ότι εάν όλα πάνε καλά, οι προσπάθειες του Χόχσταϊν «θα μπορούσαν να οδηγήσουν άμεσα σε μια ιστορική συμφωνία».
Ο Λίβανος θεώρησε ότι το τελευταίο προσχέδιο «λαμβάνει υπόψη όλες τις απαιτήσεις του και πιστεύουμε ότι η άλλη πλευρά πρέπει να αισθάνεται το ίδιο», είπε.